Egy pizzában hány g cukor van?
A szénhidrát molekulát úgy képzeld el, mint egy hosszú láncot.
Minél hosszabb, annál összetettebb, és annál nehezebben felszívódó.
Mivel felszívódni csak úgy tud, ha a láncot szemekre bontja szét a szervezet az emésztés során.
1 láncszemet nevezzük monoszacharidoknak. Ilyenek pl glükóz, fruktóz, galaktóz.
Ha 2 láncszemből állóak pl a szacharóz, maltóz, laktóz.
Ezek a mono - és di- szacharidok a cukrok.
Egy pizza finom búzalisztből készül, ami nem túl hosszú láncú szénhidrát molekula. Tehát az emésztőnedvek viszonylag gyorsan széthasítják ezeket a molekulákat minél kisebb láncokká, végső soron monoszacharidokká.
Tehát hogy mennyi cukor van egy pizzában, arra azt kérdezem vissza, hogy mikor?
Mikor kiveszik a kemencéből? Semennyi.
Megevés után 1 órával? A liszt mennyiség jelentős része!
A szénhidrát emésztése már a szájüregben elkezdődik!
Próbáld ki egyszer! Ha nagyon éhes leszel, vegyél a szádba egy falat sima fehérkenyeret. Rágd meg, és tartsd a szádban. Egy idő után édes lesz, mert olyan rövid szénhidrát láncokból áll, hogy már a szájban képes a nyál egyszerű cukorrá bontani!
Ez a különbség, mondjuk egy zöldséggel szemben.
Egy magas rost tartalmú zöldség ugyanolyan szénhidrátokból áll, csak hosszabb a lánc. Hamarabb végig megy a tápcsatornán, mint hogy az emésztőnedvek maradéktalanul elemjeire tudnák bontani. Így egy része emésztetlenül távozik a szervezetből. (Ellentétben pl a kérődző állatokkal, amiknek az összetett gyomruk erre specializálódott)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!