Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Egy pizzában hány g cukor van?

Egy pizzában hány g cukor van?

Figyelt kérdés
Egy 32 cm-es pizzában (sajt, sonka, kukorica, paradicsomszósz, gyros hús és erőspaprika) hány gramm cukor van kb.?
2021. máj. 2. 16:04
 1/8 anonim ***** válasza:
80%
cukor vagy szénhidrát?
2021. máj. 2. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Cukor
2021. máj. 2. 16:30
 3/8 anonim ***** válasza:
63%
nincs benne
2021. máj. 2. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim válasza:
79%
A pizzában alapvetően nem igazán van cukor, max ha van rajta valami gyümölcs vagy zöldség, a fruktóz miatt, de annak meg elenyésző a mennyisége. De ez miért lényeges? Nem a cukor hízlal önmagában.
2021. máj. 2. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
80%
A magas zsír és fehérliszt tartalma miatt jobban aggódnék. Cukor tényleg csak minimális van benne. Ha a cukor lenne a főellenség, akkor a pizza lenne a legdiétásabb étel a világon.
2021. máj. 2. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
84%

A szénhidrát molekulát úgy képzeld el, mint egy hosszú láncot.

Minél hosszabb, annál összetettebb, és annál nehezebben felszívódó.

Mivel felszívódni csak úgy tud, ha a láncot szemekre bontja szét a szervezet az emésztés során.


1 láncszemet nevezzük monoszacharidoknak. Ilyenek pl glükóz, fruktóz, galaktóz.

Ha 2 láncszemből állóak pl a szacharóz, maltóz, laktóz.


Ezek a mono - és di- szacharidok a cukrok.


Egy pizza finom búzalisztből készül, ami nem túl hosszú láncú szénhidrát molekula. Tehát az emésztőnedvek viszonylag gyorsan széthasítják ezeket a molekulákat minél kisebb láncokká, végső soron monoszacharidokká.


Tehát hogy mennyi cukor van egy pizzában, arra azt kérdezem vissza, hogy mikor?

Mikor kiveszik a kemencéből? Semennyi.

Megevés után 1 órával? A liszt mennyiség jelentős része!


A szénhidrát emésztése már a szájüregben elkezdődik!

Próbáld ki egyszer! Ha nagyon éhes leszel, vegyél a szádba egy falat sima fehérkenyeret. Rágd meg, és tartsd a szádban. Egy idő után édes lesz, mert olyan rövid szénhidrát láncokból áll, hogy már a szájban képes a nyál egyszerű cukorrá bontani!


Ez a különbség, mondjuk egy zöldséggel szemben.

Egy magas rost tartalmú zöldség ugyanolyan szénhidrátokból áll, csak hosszabb a lánc. Hamarabb végig megy a tápcsatornán, mint hogy az emésztőnedvek maradéktalanul elemjeire tudnák bontani. Így egy része emésztetlenül távozik a szervezetből. (Ellentétben pl a kérődző állatokkal, amiknek az összetett gyomruk erre specializálódott)

2021. máj. 2. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
79%
Ideális esetben nulla, maximum a paradicsomszószban lehet egy kevés, ha savanykásabb fajtából készült a szósz. Ahol a tésztába is tesznek, ott azért remélem nem szerepel a nevükben a pizzéria szó.
2021. máj. 2. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:
Aki lepontozta a válaszokat, megindokolná miért? Talán mégis van benne cukor? Akkor írd le!
2021. máj. 4. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!