Szerintetek a paradicsom az zöldség vagy gyümölcs?
Biológiailag sem gyümölcs, magyar interneten számtalanszor olvastam már ezt a szamárságot.
Növénytanilag/rendszertanilag a tökfélék családjába tartozik, tehát zöldség. A legsavasabb kémhatású zöldség.
Egyszerűen nem értem, hogy a tökféléket (ahová a dinnye is tartozik!!) miért kellene a gyümölcsök közé sorolni, hiszen bár termésük van, de nem fán/bokron nőnek és a termésük a többi tökféléhez hasonlít, nem a gyümölcsökhöz.
"Növénytanilag/rendszertanilag a tökfélék családjába tartozik, tehát zöldség."
Ennek a mondatnak semmi értelme nincs. A gyümölcs szónak semmi köze a rendszertani családokhoz. A zöldségnek pedig pláne nem, ez a fogalom eleve nem is értelmezhető biológiai szempontból.
Zöldségnek alapvetően azokat a növényi részeket hívjuk, amik emberi fogyasztásra alkalmasak, a növényi terméseken kívül.
A gyümölcsök pedig a növények magas biológiai értékű, nedvdús, húsos termései vagy olajtartalmú magvai.
A példádra reagálva, biológiailag a tök is ugyanúgy gyümölcs mint a dinnye vagy a paradicsom.
Biológiailag a tökféléknek zöldségtermése van. A padlizsán is ilyen.
Ennyi, aztán ezt lehet mindenféle más módon ragozni, csak az tévút.
Annak, hogy valami zöldség, gyümölcs vagy olajos mag, van köze a növénytani beosztáshoz.
Alapvetően maga a növény besorolása is determinálja, hogy zöldség, gyümölcs vagy olajos mag, amit belőle fogyasztunk.
Azt természetesen tudom, hogy maga a paradicsom egy bogyótermés, de mivel a tökfélék zárvatermő zöldségnövények, miért is ne lehetne egy zöldségnek bogyótermése? Mert itt erről van szó.
A zöldség egy olyan fogalom, ami nem következik a rendszertani besorolásokból (hanem a növénytermesztési illetve kulinárisból), ám a legelterjedtebb zöldségnövények olyan növénycsaládokhoz tartoznak, amikben minden tag zöldségnek van minősítve.
A zöldségtermés természetesen nem létezik a biológiában, ezért hibás volt hivatkoznom rá, ám ezzel a szóval akartam szemléltetni, hogy a maga a növény zöldségnövények rokona, ám termése van.
"Biológiailag" egyik se, a botanika nem igazán szedi szét a gyümölcsöket és a zöldségeket.
Rokonsága és pláne felhasználása alapján számomra zöldség.
(Amúgy meg unalmasnak tartom az örök vitát, amit nem is értek hogy miért vita vagy kérdés...)
A gyümölcs általában az adott növény húsos termése, mely a virág magházából képződik, és magában hordozza a magvakat, fontos szerepet játszva a növény szaporodásában. Egyértelmű, hogy az alma, az eper, a barack vagy éppen a málna gyümölcsök. Ezzel szemben a zöldségek esetében a növény levelét, gyökereit, gumóját vagy éppen virágát fogyasztjuk, melyekben nem találhatóak magok, nincs közük a szaporodáshoz.
Szóval, a paradicsom gyümölcs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!