Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért kell megmosni a tojást?

Miért kell megmosni a tojást?

Figyelt kérdés
2020. júl. 27. 21:02
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
30%
szalmonella ellen.
2020. júl. 27. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/25 anonim ***** válasza:
75%
Gondolkodj el rajta , honnan jön.
2020. júl. 27. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/25 anonim ***** válasza:
85%

Alapvetően nem kellene megmosni, mert egy olyan természetes védőréteg van rajta, ami mosással azonnal lejön és könnyebben/hamarabb romlik meg a tojás. Mamámék a frissen a csirke alól kiszedett tojást egyáltalán nem mossák meg, csak megtörölgetik, használat előtt szoktuk megmosni azt a párat, amit használunk, ugyanígy a boltival.

Megmosni pedig azért kell, hogy azért mégse a tyúksz@aros tojást üssük bele a sütibe/panírba.

2020. júl. 27. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/25 anonim ***** válasza:
91%
A tojást nem kell megmosni, legfeljebb felhasználás előtt, de nem feltétlenül szükséges, ha hőkezeled. Ha nyersen kerül felhasználásra, csak akkor fontos.
2020. júl. 27. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/25 anonim ***** válasza:
91%
Nem kell, sőt. Még rosszat is teszel vele, hisz pont lemosod róla azt a védőréteget ami többé-kevésbé védené a kórokozókkal szemben.
2020. júl. 27. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/25 anonim ***** válasza:
59%
De meg kell, közvetlen a felhasználás előtt. Ha salmonellas, az a mosassal nem jön le, de ha nem mosod le, akkor az összes többi bacit beleviszed, ahogy feltöröd. Élelmiszerbiztonsági-és minőségi mérnök bagyok
2020. júl. 27. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/25 anonim ***** válasza:
71%

6-os akkor kicsit lemaradtal a NEBIH jelenlegi trendjerol...szerintem regen se kellett a tojast megmosni csak megtorolgetni. Ezt a mosogatosdit meg egyszer kifejtettek a radioban is egy masik hozzad hasonlo szakmaju, hogy tilos mert pont hogy beledorzsoljuk a tojas porusain bejutnak blabla. Szoval epp elrettenteni akartak a nepet ettol.


De a nebih oldalarol a hivatalos ajanlasokat a nepnek bemasolom:

"Tojástárolás, tojásos ételek készítése


A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.

A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.

Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.

Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjon fel. Feltört tojást ne tároljon, mielőbb használja fel.

Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.

A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.

Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.

Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!

Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok tojásos ételek készítéséhez"

2020. júl. 27. 21:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/25 anonim ***** válasza:
31%
De meg kell, de a mi a jó istenért dörzsölgeted bele? Ez te bajod. Figyelj egy kicsit jobban oda, mert a NEBIH szakembereit tanítom, szerintem egy icipicit jobban értek hozzá
2020. júl. 27. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/25 anonim ***** válasza:
71%

"Megmosni pedig azért kell, hogy azért mégse a tyúksz@aros tojást üssük bele a sütibe/panírba."


A tojás belseje tudtommal nem tyúkszaros általában...

2020. júl. 27. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/25 anonim ***** válasza:
79%
Én sem értem, ki a fene mossa meg? Hiszen úgysem nyersen esszük, hanem megfőzzük, megsütjük. Ahhoz meg egyrészt előbb-utóbb fel kell törni, másrészt valamilyen módon felforrázni. Szerintem így már eléggé eltávolítottuk róla a piszkot.
2020. júl. 27. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!