Mi ez a fás rész az új lilahagymában? Ki kellett dobni az egész vásárolt csokrot miatta. (Egyáltalán miféle hagymát vásároltam?)
A zöldségestől vásároltam egy csokor "szépnek tűnő" kissé vastagabb új lilahagymát. Amikor hazaértem, és leszedtem a külső hagymaleveleket, akkor derült ki, hogy a hagyma vaskos, középső része belül egy fehér és rostos képződmény (hagymalevelek híján) a külseje pedig egy szálas és fás "héj". Ennek a rostos, vastag és "ehetetlen szárnak" a tövében találtam egy apró, fokhagymaszerű kis "gerezdet" ami valószínűleg valamilyen hagymacsíra kezdemény lehetett.
A vége minden esetre az lett, hogy szinte az egész csomag hagyma a kukában landolt, a csomagból pedig alig 2-3 szem apró "hagymacsírát" sikerült megmenteni, amiket valóban meg is lehetett enni, a többi része a hagymának a fent említett ehetetlen, fás és rostos "szár".
Egyáltalán hogyan árulhatnak olyasmit, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan?
# 1
"A közepe az a viragszár-kezdemény, ebböl is látszik, hogy nem zöldhagymát adtak el, hanem kihajtott régi, tavalyi hagymát."
Hát a jóédes anyjukat, azt. Az a baj ráadásul, hogy ez már nem az első alkalom, hogy ilyennel találkoztam. (Ezért kezdem megutálni a saját népemet, mert ott igyekszik a legtöbb magyar - tisztelet a kivételnek - átvágni a másikat, ahol lehet.)
Ja és még annyi: tulajdonképpen nem is lilahagymát vettél, hanem tavalyi vöröshagymát, ami újra kihajtott. Annak lilás a színe. És egyet értek, mert ez a becsapás teteje.
De legalább tanultál belőle. Az igazi újhagyma vékony, fehér a külseje a zöldjéig. Legközelebb gondolom, már nem veszel meg ilyet. Jó tanulópénz,még ha nem is kerül több száz forintba. De az átvágást én is utálom. (3. voltam.)
Bizony az az igazság, amit az 1-es válaszoló írt.
Érdemes megvizsgálni ezeket a hagymákat, mielőtt megveszed.
Még a hipermarkettekben is kiteszik a pultra. Szemétség, mert így nagy része ehetetlen. Még megfőzve sem.
A hagyma két éves növény. A frrissen elvetett hagymából lesz a nyár végére a dughagyma. Felszedik. Azt ha elduggatják, abból lesz az újhagyma, vagy ha hagyják beérni, akkor a hagyma. Ha benne marad a földben mert nem találták meg (elhervadt a levele) akkor a harmadik évben kihajtott hagymának ilyenek a tulajdonságai, amit leírtál.
Vagy tél alá duggatták a hagymát és nem szedték fel időben, és elkezdett felmagzani. (Bördősödik, mondja nagyanyám.)
Amúgy a zsenge lilahagyma újhagyma is ugyanolyan fehér mint a többi újhagyma, egyedül a zöld levelek tövében van egy kis árnyalatnyi lilaság esetleg. Tehát máskor ha vásárolsz, csak olyan újhagymát végy meg, aminek a föld alatti része hófehér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!