Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mit paníroztak be legelőször?

Mit paníroztak be legelőször?

Figyelt kérdés
Nagy dilemmában vagyunk a lakótársammal, hogy vajon mihez használt az emberiség először zsemlemorzsát, meg amúgyis minek?

2020. febr. 15. 18:32
 1/2 anonim ***** válasza:
85%

Éppen ma volt a Kossuth rádió Szellem a fazékba című műsorában erről szó.

Hallgassátok meg, annyit elöljáróban, hogy köze van az aranyevéshez 😉

2020. febr. 15. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

"Kutatások szerint a bundázott sült már a középkori spanyol szakácskönyvekben is szerepelt chuleta andaluza elnevezéssel. A mórok 1491-es kiűzése után a keresztény kézre került Andalúziában a helyi konyha ragaszkodott az ürühús hagyományos arab elkészítési módjához, a hús – lisztben, felvert tojáslében és kenyérmorzsában megforgatott – aranyszínűre történő kisütéséhez. A hús „aranyozása” hosszú ideig divatban volt a bizánci udvarban, ahol valódi aranyporral vonták be a hússzeleteket. A mórok terjesztették el a szokást Andalúziában, amit onnan vettek át az itáliai fényűző udvarok. 1476-ban Benedetto Salutati firenzei bankár aranyporba forgatott mandulás kalácsot szolgáltatott fel azon a lakomán, melyet a nápolyi király tiszteletére adott. Így került a panírozás szokása Milánóba is, onnan pedig a bécsi udvarba. Újabban arannyal borított ételeket is kínál néhány étterem"

[link]

2020. febr. 15. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!