Miért drága a löncshús?
Megnéztem árgépen növekvő sorrendben a löncshúsok árait. Csak a Tesco egyik terméke volt 780 ft/kg áron, az összes többi 1000-2000 ft/kg között vagy akár efölött volt. Miért?
Én eddig azt hittem, hogy a löncshús a szegény ember étele, egy olcsó húsforrás, mert a nyesedékből, maradékból készítik. Akkor miért árulják színhús áron?
Köszönöm!
nem neztem meg mindet, de olyat vettunk nemreg (nem emlekszem a nevere) h minel
magasabb hustartalma legyen es kevesebb egyeb benne. az volt a legdragabb amit valasztottunk, a gagyibbak olcsobbak. szoval szerintem osszetetel fuggo
Egyrészt ezeket nem kilós kiszerelésekben szokás venni. Hanem megveszi az ember mondjuk a 100 grammosat, egy 100-asért azt betolja egy szelet kenyérrel és meg is van egy elég szegényes fogás.
Másrészt ha valamit nem direkt súlyra vesz az ember, mint mondjuk gyümölcsök vagy valami a húspultból, akkor pont az a tendencia, hogy minél kisebb a kiszerelés, arányaiban annál magasabb az ár. Ez szimplán a kereslet-kínálat törvényén alapszik.
Harmadrészt a löncshús kitalálásának célja nem az volt hogy az valami olcsó húsféle legyen, hanem ez a katonaság számára készült eredetileg mint viszonylag tartós, könnyen előállítható és feldolgozás nélkül fogyasztható étel.
"Meg is van a szegényes fogás"
Aki szegény, szerintem nagyon is kell néznie a kilónkénti árat. Ugyanis 100 gramm májjal vagy lapockával olcsóbban jött volna ki és azt is eheti kenyérrel vagy akármivel, csak el kell készíteni.
A második rész az természetes, hogy drágább, de így már meghaladja a színhús árát, tehát nem értem miért venné valaki.
A harmadik részre pedig azt mondanám, hogy szerintem de, az olcsóság IS cél volt, ugyanis a háborúban nem volt pénz drága ételt adni a katonáknak, illetve manapság is zsírból, bőrből, nyesedékből, szójából, keményítóből, stb. készül, tehát nem egy minőségi étel semmiképpen.
Hogy adott esetben miket darálnak bele, amit nem kéne, az részletkérdés. Hivatalosan lapockából és sonkából készül.
Az eredeti angol neve, spam is a shoulder pork and ham kifejezésből jött, mivel ezekből a húsokból készül.
Ötven évvel ezelőtt az egyik legfinomabb eledel a löncshús volt. Bármennyit megettem belőle, jól esett. A most kínált löncshúsok(retro is) ehetelen, csupa zsír, a kutyám csak kerülgette.
A Vahot utcai piacon szombatonként árul egy hentes löncshúst, na az pont olyan ízű, mint az ötven évvel ezelőtti. Nem lehet abbahagyni. Kérdeztem hogy tudtak ilyen finomat készíteni? A válasz: megvan az redeti recept, és ők is tudják milyen az íze, mert ettek régi löncsöt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!