Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ötletek paleolit diétához?

Ötletek paleolit diétához?

Figyelt kérdés

Segítségeteket szeretném kérni, férjemmel szeretnénk elkezdeni a paleolit diétát, azonban párom nem igazán eszi meg a tojást, a halat, illetve a zöldségek nagy részét sem(répa, gyökér, brokkoli, karfiol, gomba).

Tudnátok ötleteket mondani mit tudnék adni neki?

2020. jan. 1. 13:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, van igazság abban, amit mondasz, de lehet ezt ésszel is csinálni. Én pl. nem használok magliszteket - párszor próbáltam sütikben, de nem jött be, úgyhogy hagytam a fenébe. A tejtermékek és a gabonák (főleg búza) nem hiányoznak, mivel érzékeny vagyok a tejfehérjére, a laktózra és a gluténra. Nem eszem sok húst, nálam a zöldségek vannak túlsúlyban. Sok hagyományos étel van az étrendemben (ld. 6. válaszom), némi módosítással (pl. nem használok klasszikus rántást, habarást). Édesítőszerből minimális mennyiséget használok, tej helyett natúr kókusztejet. Az egészségem sokat javult.
2020. jan. 10. 13:29
 12/20 anonim ***** válasza:
85%

Az agynak, az izmoknak szüksége van a Ch-ra, tehát csak ésszel!

A szénhidrátszegény diéták korát éljük. Akár paleo, akár ketogén étrendről legyen szó, a hangsúly a minél kevesebb bevitt szénhidráton van, pedig ez a makrotápanyag is a test és az agy egyik fontos üzemanyaga.

A szénhidrátok fő funkciója, hogy glükózzal lássák el az agyat. Bár a test a zsírt és a fehérjét is energiává tudja alakítani, ezeknek más szerepe van. Ha az ember nem fogyaszt elég szénhidrátot, akkor a szervezet a fehérjéből állít elő glükózt, amivel elvonja azt a fő feladatától: az izmok és szövetek táplálásától.

Egy felnőtt, átlagos súlyú és aktivitási szintű embernek napi 130 gramm szénhidrátot kell fogyasztania, ez teljes kiőrlésű kenyérből nagyjából 350 gramm. Ez az az érték, ami biztosítja, hogy a test és az agy megfelelően működjön.

Ha tenni akartok az egészségetekért, a szénhidrátot ne vonjátok meg a szervezetetektől, csak váltsatok alacsony GI-ű termékekre és este már ne egyetek ezt sem!

2020. jan. 10. 13:47
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Testalkattól, életmódtól, anyagcserétől, aktivitástól is függ, amit írsz. Rengeteg az elhízott, csokit tésztával és lekvárral evő ember, szóval nem csoda, hogy egyszercsak megvilágosodnak, és belezúgnak a low carb diétákba, és azért szerintem használ is nekik. Egy vékony, fizikailag aktív valakinek persze szüksége van ennyire, de azért ha körülnézünk, a többség nem ilyen. Irodai melónál biztosan nem használsz el napi majdnem fél kg kenyérnek megfelelő szénhidrátot. Maximum akkor, ha gyalog mész amúgy mindenhova, este meg felásod a kertet kikapcsolódásként, és a 10.-re is lépcsőn mész fel :)
2020. jan. 10. 20:52
 14/20 anonim ***** válasza:
Utolsó előtti válaszadó: nagyon örülök, hogy bejött neked egy megfelelő étrend :)
2020. jan. 10. 20:53
 15/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Közben eltelt majdnem fél év.

Férjemmel továbbra is csináljuk, néha megengedünk magunknak glutén/laktózmentes ételeket, de alapvetően sikerült elhagynunk a cukrot, lisztet, krumplit és a rizst.

Az 5,5 hónap alatt kb. 13-13 kg ment le mindkettőnkről, így alapvetően sikeresnek érezzük ezt az életmódot.

2020. jún. 21. 00:16
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Szép eredmény :) Van más változás is, jobban érzitek magatokat?

#6, 11

2020. jún. 21. 08:03
 17/20 A kérdező kommentje:

Vegyes, férjem a vérnyomása miatt kezdte, neki sokat segített. Előtte bizony sokszor volt rosszul, illetve az én pulzusom is most normalizálódott.

Viszont az én hormonális problémám az nem javult.

2020. jún. 21. 12:29
 18/20 anonim ***** válasza:

Én is ismerek olyan embereket, akik saját állításuk szerint paleolit életmódot folytatnak (mozgás is beletartozik), de amint kiderül mit esznek, közük sincs hozzá...

Fentebb írta valaki hogy kevesebb a szénhidrát. Hát nem feltétlen, inkább a felszívódás sebessége kisebb (GI,GL).

Magliszt, édesítő mindekettő eseti jelleggel használható csak, nem kiváltva a hagyományos lisztet és cukrokat, míg átáll az ember. Az igazi paleohoz elég a hentest és a zöldségest látogatni tetszőleges arányban. Elvégre a világon élnek full húsevő és vegetáriánus paleolit népek is.

2020. jún. 22. 09:23
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
megnéznék egy vegetáriánus népet azért...:D
2020. jún. 24. 05:15
 20/20 anonim ***** válasza:
Iniában és dél-amerikában több is van/volt, amennyiben a rovarevés belefér a vegetarianizmusba ;)
2020. jún. 25. 10:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!