Lehetséges valahogy tudatosan megszeretni a zöldségeket?
Szeretnék egészségesebben étkezni, csak a zöldségek nagyrészét egyszerűen nem szeretem... Nem arról van szó, hogy utálom, de volt már néhány fellángolásom, hogy egyek több zöldséget (köretnek, nasinak, vagy akár zöldséges egytálétel, hasonlók), de maximum 1-2 hétig bírtam, olyan ízetlenek és unalmasak... Pedig anyukám kifejezetten változatosan készített kiváló zöldséges kajákat anno, de sose bírtam megszeretni, de nem az elkészült fogásokkal van bajom, hanem maguk a zöldségek olyan semmilyenek, mindnek "zöldségíze" van, és kész, mind ugyanolyanok... pedig otthon is termesztettünk, vagy nagyszüleimtől vittünk haza, akik szintén otthon kertészkednek, szóval nem arról volt szó, hogy valami rissz-rossz bolti zöldség lett volna..
Tavaly is ültettem néhány tő paradicsomot, paprikát, de a szüret utáni 3. napon már a hátam közepére nem kívántam a termést, ráuntam. És akkor még a paradicsom talán a kedvenc zöldségemnek számít. :D
De szeretném szeretni őket... Lehetséges valahogy kibékülni velük, és rákapni direkt?
többszázfajta zöldség van
nemcsak paradicsom paprika létezik.
#1
Szerintem guszták, de aztán leülök enni, és legszívesebben kiugranék az ablakon. :D
#2
Tisztában vagyok vele, sehol nem állítottam, hogy csak azok léteznének, sőt, ellenkezőleg, konkrétan leírtam, hogy változatosan próbáltam enni a zöldségeket mindig is.
Szia!
Próbáld meg azt, hogy eleinte jobban megfűszerezed, megsózod a zöldséges ételeket, és zsírt vagy olajat is teszel hozzájuk. Ettől sokkal ízesebbnek fogod érezni. A hús azért tesz finomabbá minden ételt, mert az egészet átitatja a belőle kisülő zsír és a természetes glutamáttartalma (vagy ahhoz hasonló vegyület, a lényeg, hogy ugyanaz a hatása és kémiailag is kb ugyanaz, mint az ételízesítőben levő nátriumglutamát). Ne nyomaszd magad azzal, hogy meg kell enni a zöldségeket, mert megromlanak. Egyél mindig egy kicsit csak, ha megromlik, majd komposztáljátok. Hosszú távon még mindig jobb, mintha megutálnád és az egészet ki kéne dobni.
De ha nem, hát nem. Akkor marad a vitamintabletta. Az élelmi rost szükségletedet lehet gabonából és magokból is fedezni, ahhoz nem feltétlen kell sok zöldség.
Esetleg ami segít, ha nem fözöd, hanem párolod, sütöd vagy pirítod a zöldségeket, mert úgy más-más ízük lesz.
Egy sült vagy pirított zöldségnek egyáltalán nincs "zöldségíze", hanem egész más.
Emellett a füszerezéssel is sokat lehet variálni, az is számíthat.
Mi az, amit meg tudsz enni jelenleg? Mi az, ami abszolút kizárt?
Én pl a legkönnyebben püréként tudtam adni a páromnak, aki hasonlóan ódzkodott a zöldségektől. Krumplipüré helyett ugyanúgy vajjal, tejjel készítve brokkolipüré, borsópüré, karfiol- vagy zellerpüré.
Ha finom, fűszeres paradicsomszószban főzöd össze őket, pl cukkinit, lilahagymát, padlizsánt, paprikát, nem dominál a zöldséges íz egyáltalán, parmezánnal megszórva, körettel tálalva szerintem nagyon finom :)
Zöldségfasírtként próbáltál már répát vagy cukkinit? Elsőre vegyesen csinálhatod krumplival, hogy kicsit ellensúlyozza a másik zöldséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!