Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerboltok » Mi az oka, hogy Nyugat-Európáb...

Mi az oka, hogy Nyugat-Európában az utóbbi másfél évben kb.20-30%-ot emelkedett sok élelmiszer ára?

Figyelt kérdés

Legalábbis az alap dolgokkal ezt tapasztalom, vaj 30%, tejtermékek kb. 20% tojás szintén 20%, csokoládé, édességek 30%.

Jobban kerenek az eladók legalább ezéltal, vagy csak a kereskedelem kapzsisága az oka?

2017. jan. 27. 21:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, emelkedés mindenhol van az aktuális világpiaci helyzettől függően. Te milyen világban élsz, ahol a fizetés emelkedik de az árak száz apjának a kereskedő meg a termelő meg nyelje le az inflációt?

Egyébként én sem látok olyan jelentős emelkedést mint te szóval lehet rossz helyen vásárolsz...

2017. jan. 28. 12:03
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Jézusom, autocorrect... "árak száz apjának" = árak stagnálnak. Nem tudom ez hogy sikerült :D
2017. jan. 28. 12:05
 13/14 A kérdező kommentje:

"Jajj, elnézést hogy érdemben hozzászóltam a témához, netán fájt, hogy nincs igazad?"

Ezt az "igazad van" hajhászást meghagyom a frusztrált embereknek. Szerintem hagyd te is, értelmesebben tűnsz.

Nekem véleményem van, meg összehasonlítási alapom. :)

Egyébként mi a nem igaz? Hogy a milka 1 éve még 85 Cent Volt, most meg 1.09 EUR mindenhol? Vagy a sajt? Sajnálom amiket felsoroltam azok tények és matematika.

"Ha megnéznéd pár bio termék címkéjét, a legtöbb helyi, regionális termék. Pl. ami nálunk a rewe-ben, edeka-ban van bio sajt, abból több termelő is 20-50km-es körzetünkben van, és a heti piacon is mindig jelen vannak. De mindegy."

Én meg láttam már rengetegszer a városi piacon is és a rewében is olasz vagy spanyol krumplit. De mindegy. És nem is lényeges. Valószínű nem rosszak.

"A Lidl-ben, Aldiban a butterkäse 400g-ja 1,6. A gouda 450g-ja 2,05€."

Vagy tévedsz, vagy holnap jár le. 1,69 Volt 6 éve, azóta sosem ment alá. Most 1,99 tegnap vettem. 1,85 Volt az utóbbi 6 éveben az alja, 2,2 a teteje. (Kivétel az említett lejáró termékek)

"A bio tej 0,95-1,05€ között mozog..."

A nem bio meg 0.45-0.65re ment fel. Nem vagyok tejivó, de ha normális kellene, és nem a palacsintába locsolni, akkor bemennék egy "Milchtankstellére" a frízeknél.

"a bio vajat 1,2-ért veszem.

A kerrygold a rewe-ben jelenleg 1,3."

Igen, a Kerrygold pont a heti akcióban 1,39 egyébként 1,69 az év 95%-ában. Vettem is.

Azt meg nehéz elhinni, hogy a bio 1,2 amikor a "Deutsche Markenbutter", ami a legolcsóbb, az 1,29.

Hacsak nem a 125g-os fél vajat hasonlítod a 250g-os kerrygoldhoz. De ha tudsz olyan forrást ami minde felé van, akkor lehet én is azt fogom venni.

"Ezt mondjuk nem tudom, mert Lindt csokit szoktam venni, de annak állandó az ára. Az edeka-ban általában van a 150g-os 1,3-1,5-ért. "

Hát a Lindt-et rég vettem, ezt meg én nem tudom. Viszont hogy ne csak a milkát mondjam, a lidlben Volt valami saját márka, nagyon ritkán vettem, korábban 1 euró Volt 200g, most 1,29, tegnap vettem észre. Ritter sprotra szintén igaz, ami a milkára.

"A lidl-ben a sima tojás (bodenhaltung) 1,09. A szabadtartásos 1,5, a bio 2,5. "

Őszig én is ezt tapasztaltam. Nézz rá hogy még most is annyi-e. Nyáron még Volt 99 Cent is.

"Bár nekem az ár nem elsődleges, inkább a minőség."

Én Sem mindenből a legócskábbat veszem, de mondjuk hogy milyen tojást ütök a tócsniba, vagy milyennel panírozom a húst számomra mindegy. Tej ugyanez. Ezekből nem veszek biot, viszont a húst meg a pékrut megválogatom. Az italokat is.

"Mert Németországban bevett szokás, hogy a profit jelentős részét a régió fejlesztésébe forgatják be. Nem a gazdákra gondoltam, hanem az áruházláncra...

A gazdák meg csak ne panaszkodjanak, itt BW-ben a legtöbb kb. multimilliomos."

Mondjuk BW-ben majdnem mindenki az, aki nem cseléd.:D

Felénénk más a felállás.

"Egy "szegény" gazdától bérlünk házat konkrétan, a bácsi olyan körülmények között él mint otthon bármelyik paraszt (igénytelen). Viszont van egy saját faluja (nem viccelek, minden épület az övé), saját malma, annyi gépe és alkalmazotta, hogy meg sem tudod számolni, továbbá 4-5 háza, amit kiad. És panaszkodik, hogy kevés a pénz, meg sóherkodik mindennel. Na ez az általános mentalitás itt-..."

Mondjuk nem is véletlen hogy van nekik. És mindnél több van, annál jobban fáj kiadni. De mint írtam, felénk kicsit azért szerényebbek.

"Igen, támogatom is. Egyébként a PETA indítványozta elsőként, hogy az állati termékekre, elsősorban a húsra a könnyezetszennyezés miatt emeljék 19%-ra az áfát. Ettől még a Grundnahrungsmittel marad 7%. Maximálisan egyetértek ezzel az indítvánnyal, a célja az, hogy az egészséges ételek olcsóak, míg az egészségtelenek/környezetszennyezőek drágábbak legyenek, így befolyásolva a fogyasztást."

:) Ne haragudj, de naivitást érzek ebben a témában. Minden féle tevékenység környezetszennyezéssel jár valamilyen módon. Ezen az alapon sz..rrá lehetne mindent adóztatni. A bio paradicsom termesztést is, mert lehetne erdő a termőföld helyén, ugye az erdőket is már a világon szépen kipusztították. Szóval alapot mindenre lehet találni, hogy megadóztassák.

"Át fog menni, csak idő kérdése. És igazuk is van. Mi, adózó polgárok az autóadóval és a biztosítással fizetjük meg azt a pénzt, ami a pályák fenntartásához szükséges, aki pedig külföldiként igénybe veszi nem fizet érte. Teljesen jó elképzelés, hogy a mi terheink csökkenjenek, a külföldiektől pedig elkérik az útdíjat, mint MINDEN európai országban. Egyébként is röhejes az a 4-5€-s összeg, amit kigondoltak, az, hogy emiatt tiltakoznak az osztrákok, akiknél 10 napra 10€ a vignette egy vicc."

Ezt kicsit félreértetted szerintem. Én arra gondolok, hogy mindenki fizetni fog. Mi is. Itt adózó emberként.

Az osztrákok meg a hollandok hőbörgését én Sem értem.

Viszont 2013-ban ugye úgy találták ki hogy útdíj külföldieknek. És Mutti a választás előtt még elzárkózott. 2 hétre a megválasztása után már "nem tartotta kizártnak". (ilyen pálfordulást ennyi idő alatt még magyartól Sem láttam)

Na akkoriban már fejtegették, hogy: 1.) nem lesz elég bevétel belőle. 2.) Nem fogja az eu elfogadni.

Ekkor mondtam a német kollégámnak hogy figyeld meg hogy mindenki fizetni fog. Aztán ahogy alakult a dolog, mondtam azt is hogy az eu-ra fogják kenni, hogy azért kell nekünk is fizetni. Erre az Volt a válasza, hogy hát az nyilvánvaló hogy lesz valami, de nem 1 éven bellül.

És most hol tartunk? Az tud majd talán valamit visszaigényelni, akinek valami übergrün autója van.

2017. jan. 29. 21:16
 14/14 A kérdező kommentje:

11:

"Te milyen világban élsz, ahol a fizetés emelkedik de az árak száz apjának a kereskedő meg a termelő meg nyelje le az inflációt?"

Én nem ezt írtam. :)

Ha még emelkednének azok a fizetések. Én jó helyen vagyok, meg még néhányan, és emelkedik. De az élelmiszeriparban én csak azt látom hogy nagyon sokan csak minijobban dolgoznak. Az meg nem igen emelkedik.

Én nem lenneék itt eladó az tuti. Hacsak nem a saját boltomban.

"Egyébként én sem látok olyan jelentős emelkedést mint te szóval lehet rossz helyen vásárolsz..."

Jó, nem vadászom az akciókat, de látogatom mindegyiket.

Netto, Aldi, Lidl, Rewe, és néha real. Ja és Kaufland. Na ők azk akik a legkevesebbet emeltek, viszont romlott a minőség náluk. Korábban a rantani való sajt mindehol ugyanaz Volt, most náluk, ehetetlen, nem is veszek ott.

2017. jan. 29. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!