Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerboltok » Mi az oka, hogy Nyugat-Európáb...

Mi az oka, hogy Nyugat-Európában az utóbbi másfél évben kb.20-30%-ot emelkedett sok élelmiszer ára?

Figyelt kérdés

Legalábbis az alap dolgokkal ezt tapasztalom, vaj 30%, tejtermékek kb. 20% tojás szintén 20%, csokoládé, édességek 30%.

Jobban kerenek az eladók legalább ezéltal, vagy csak a kereskedelem kapzsisága az oka?

2017. jan. 27. 21:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nyugat-Európában hol? Jársz rendszeresen mindenhol?
2017. jan. 27. 21:40
 2/14 A kérdező kommentje:
Németországra és ausztriára gondolok, ezeken utazok keresztül kasul, kint is élek jópár éve. Csak sejtem hogy a Benelux államok Sem lehetnek másképp.
2017. jan. 27. 21:46
 3/14 anonim ***** válasza:
23%
Lehet, hogy mesterséges árképzés, és ezáltal akarják majd elfogadtatni az olcsó GMO-s terményeket.
2017. jan. 27. 22:41
 4/14 anonim ***** válasza:
74%

??? régóta élek Németo.-ban, és egyáltalán nem ezt vettem észre, sőt, az árak stagnálnak. A bio tejtermékek még olcsóbbak is lettek mióta sokkal több helyen elérhetőek.

Egyébként az, hogy az eladók jobban keresnek-e az nem a piaci áraktól függ hanem az adott cég bértáblájától. És röhejes a profitot -amit az ország fejlesztésébe forgatnak vissza- kapzsiságnak nevezni. Főleg egy olyan országban, ahol 7%az alapvető élelmiszer áfája,tehát jóval alacsonyabb, mint máshol

2017. jan. 27. 22:55
 5/14 A kérdező kommentje:

Hát mi meg nem vagyunk biofutzik, ezért a bio cuccokból nem tudok kiindulni.

A helyi parasztoknál Eleve nem a legolcsóbb de legalább jó. Bennük mondjuk jobban megbízok mint a bio címkében.

A normál 400g-os sajt (goda, Butterkäse stb.) kb az utóbbi 4 évben 1,69-ről emelkedett 2,20-ra, mejd rövig mélyrepülés után most 2 eurónál van.

A tej némi emelkedést mutat miután a parasztok kiverték a hisztit, hogy ne csak 25 centet kapjanak literéért.

A vaj tavaly 1 euró volt, most 1,29. És ez a legalja, a jobbak 1,69-nél járnak, azok is arányosan drágábbak lettek.

Azt már el is felejtettem, hogy a pl. egy normál tábla milka 3 éve még 69 centről ment 85-re, most mindenhol 1.09 EUR.

Tojás legalja 1 euróról 1,19-re ment. (2 éve Volt egy próbálkozásuk 1-ről 1,30-ra, de akkor rajtuk rohadt, gondolom akkor visszavettek.

Szóval nem értem honnan veszed hogy bármi lefelé ment volna. Persze, vannak akciók amikor pl ez lemegy 2,50-ről 1,70-re, de ezek csak egyedi esetek:

[link]

Azt nem értem, hogy mit fejlesztenének, meg forgatnának vissza? A gazdák niedersachsenben folymatosan panaszkodnak.

Azt meg végképp nem, hogy mi köze az áfának a kereskedők kapzsiságához? Ha az több lenne, attól max az államnak jobb nem az kereskedelemnek.

De gondolom akkor hallottál már a 19%-os áfáról húsra?

Majd jön, aztán jön másra is.

3 éve amikor az útdíjat kitalálták "csak külföldieknek", előre mondetam a kollégáknak hogy mi lesz a forgatókönyv, és úgy is lett. Mindenki fizet, mert a "csúnya EU"-ra lehet fogni hogy abban a formában nem ment át. De ez más téma, nem akarok offonli.:)

2017. jan. 27. 23:17
 6/14 anonim ***** válasza:
77%
Biztos volt emelkedès, de hol nincsen szerinted? Nekem a fizetèsem is folyamatosan nőtt 2011 óta amióta itt élek. 2100 €-val kezdtem, ma 2600 €. Kis àremelkedès nem a vilàg vège.
2017. jan. 27. 23:38
 7/14 A kérdező kommentje:

Ok, de nyilván nőtt a tapasztalatod, a nyelvtudás is javul, hacsak nem anyanyelvi az ember.

Tehát te többet is nyújtasz valószínű ezért.

nekem az a véleményem, ha nem váltottam volna pl. céget és pozíciót, még mindig annyit keresnék mint 6 éve amikor kezdtem. Ahol meg van szakszervezet, ott emelnek néha, de ha már 2,2%-ot kiharcolnak akkor büszkék magukra.

Korábban is jártam ki 2010 előtt baden württembergbe meg bajorokhoz, akkor úgy látam minden stagnált, a benzint kivéve. Bár akkor az még lent Volt.

2017. jan. 27. 23:58
 8/14 A kérdező kommentje:

Amit viszont tényleg nem értek, most a haszonszerzést meg haonlókat leszámítva, mi értelme van hogy mindenhol minden felfelé megy? Nyilván előbb utóbb a munkaerőnek is többre van szüksége, ha meg magasabb az átlagbér, akkor onnantól az üzleti haszon Sem ér annyit mint előtte.

Nekem olyan ördögi körnek tűnik.

2017. jan. 28. 00:12
 9/14 Hapoka válasza:
24%

A hülye tőkés addig nyerészkedik, a béremelés után siránkozik! Akárcsak te a létalapod drágulása miatt!

Míg-Ránsokkal nyomnák le a béred és a biztonságodat, addig te megvédted-e az Arab országok biztonságát a gazdag nyugattól?

Nem véletlen, hogy Ázsiai országok dolgozva fejlődtek, addig a gazdag nyugat stagnált!

Nem véletlen Trump győzelme, de kérdés mennyire lesz képes fejlődést hozni!

2017. jan. 28. 06:32
 10/14 anonim ***** válasza:
85%

"Hát mi meg nem vagyunk biofutzik, ezért a bio cuccokból nem tudok kiindulni."

Jajj, elnézést hogy érdemben hozzászóltam a témához, netán fájt, hogy nincs igazad?

"A helyi parasztoknál Eleve nem a legolcsóbb de legalább jó. Bennük mondjuk jobban megbízok mint a bio címkében."

Ha megnéznéd pár bio termék címkéjét, a legtöbb helyi, regionális termék. Pl. ami nálunk a rewe-ben, edeka-ban van bio sajt, abból több termelő is 20-50km-es körzetünkben van, és a heti piacon is mindig jelen vannak. De mindegy.

"A normál 400g-os sajt (goda, Butterkäse stb.) kb az utóbbi 4 évben 1,69-ről emelkedett 2,20-ra, mejd rövig mélyrepülés után most 2 eurónál van."

A Lidl-ben, Aldiban a butterkäse 400g-ja 1,6. A gouda 450g-ja 2,05€.

"A tej némi emelkedést mutat miután a parasztok kiverték a hisztit, hogy ne csak 25 centet kapjanak literéért."

A bio tej 0,95-1,05€ között mozog...

"A vaj tavaly 1 euró volt, most 1,29. És ez a legalja, a jobbak 1,69-nél járnak, azok is arányosan drágábbak lettek."

a bio vajat 1,2-ért veszem.

A kerrygold a rewe-ben jelenleg 1,3.

"Azt már el is felejtettem, hogy a pl. egy normál tábla milka 3 éve még 69 centről ment 85-re, most mindenhol 1.09 EUR."

Ezt mondjuk nem tudom, mert Lindt csokit szoktam venni, de annak állandó az ára. Az edeka-ban általában van a 150g-os 1,3-1,5-ért.

"Tojás legalja 1 euróról 1,19-re ment. (2 éve Volt egy próbálkozásuk 1-ről 1,30-ra, de akkor rajtuk rohadt, gondolom akkor visszavettek."

A lidl-ben a sima tojás (bodenhaltung) 1,09. A szabadtartásos 1,5, a bio 2,5.

"Szóval nem értem honnan veszed hogy bármi lefelé ment volna. Persze, vannak akciók amikor pl ez lemegy 2,50-ről 1,70-re, de ezek csak egyedi esetek:

[link]

Onnét veszem, hogy nyitott szemmel járok, és nem vakon írogatom, hogy teszem azt a realban k*va drága a sajt, amikor még a piacon is olcsóbban megkapom, és nem vagyok hülye, hogy a műanyag szar sajtért többet fizetek a kelleténél.

Bár nekem az ár nem elsődleges, inkább a minőség. Ha 2,5€ a bio tojás, akkor is azt veszem, és nem a legócskább antibiotikumos tömegtartásosat.

"Azt nem értem, hogy mit fejlesztenének, meg forgatnának vissza? A gazdák niedersachsenben folymatosan panaszkodnak."

Mert Németországban bevett szokás, hogy a profit jelentős részét a régió fejlesztésébe forgatják be. Nem a gazdákra gondoltam, hanem az áruházláncra...

A gazdák meg csak ne panaszkodjanak, itt BW-ben a legtöbb kb. multimilliomos. Egy "szegény" gazdától bérlünk házat konkrétan, a bácsi olyan körülmények között él mint otthon bármelyik paraszt (igénytelen). Viszont van egy saját faluja (nem viccelek, minden épület az övé), saját malma, annyi gépe és alkalmazotta, hogy meg sem tudod számolni, továbbá 4-5 háza, amit kiad. És panaszkodik, hogy kevés a pénz, meg sóherkodik mindennel. Na ez az általános mentalitás itt-...

"Azt meg végképp nem, hogy mi köze az áfának a kereskedők kapzsiságához? Ha az több lenne, attól max az államnak jobb nem az kereskedelemnek."

De miért kapzsiság az, ha emelkednek a beszerzési árak és az árak is emelkednek? Nem tűnt fel neked, hogy Németországban is van inflácó pl.? Nem értek egyet azzal, hogy a tejtermékek 20%-al emelkedtek, de az elmúlt 4 évben mindig volt 0,5-2% infláció az előző évhez képest, tehát összesen egy bizonyos emelés reális.

Nem is beszélve arról, hogy a bérek nagyobb ütemben növekednek, mint ahogy az árak emelkednek, tehát eleve nem értem ez miért probléma. 4 év alatt nettóban legalább 200€ emelést kaptam, a férjem többet is. Ehhez képest az, hogy 5 centekkel emelkedett a sajt ára, elenyésző.

A bio termékek pedig igenis jelentősen olcsóbbak, mióta megnőtt a kereslet.

"De gondolom akkor hallottál már a 19%-os áfáról húsra?

Majd jön, aztán jön másra is."

Igen, támogatom is. Egyébként a PETA indítványozta elsőként, hogy az állati termékekre, elsősorban a húsra a könnyezetszennyezés miatt emeljék 19%-ra az áfát. Ettől még a Grundnahrungsmittel marad 7%. Maximálisan egyetértek ezzel az indítvánnyal, a célja az, hogy az egészséges ételek olcsóak, míg az egészségtelenek/környezetszennyezőek drágábbak legyenek, így befolyásolva a fogyasztást.

"3 éve amikor az útdíjat kitalálták "csak külföldieknek", előre mondetam a kollégáknak hogy mi lesz a forgatókönyv, és úgy is lett. Mindenki fizet, mert a "csúnya EU"-ra lehet fogni hogy abban a formában nem ment át. De ez más téma, nem akarok offonli.:)"

Át fog menni, csak idő kérdése. És igazuk is van. Mi, adózó polgárok az autóadóval és a biztosítással fizetjük meg azt a pénzt, ami a pályák fenntartásához szükséges, aki pedig külföldiként igénybe veszi nem fizet érte. Teljesen jó elképzelés, hogy a mi terheink csökkenjenek, a külföldiektől pedig elkérik az útdíjat, mint MINDEN európai országban. Egyébként is röhejes az a 4-5€-s összeg, amit kigondoltak, az, hogy emiatt tiltakoznak az osztrákok, akiknél 10 napra 10€ a vignette egy vicc.

2017. jan. 28. 11:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!