Megfigyeltétek már ezt a burkolt áremelést a boltokban?
Sokszor vásárolunk a Lidl-ben és észrevettem,hogy míg régebben a sonka 1kg-os volt,most már csak 800g és persze a 800g-os sonka is drágább lett,mint a régi 1kg-os.
Ez nem csak a sonkára igaz,hanem sok más termékre is.
Más boltoknál megfigyeltétek ezt? Felháborító.
Felvágottnál nem annyira feltűnő, hogy a benne levő színhús mennyisége csökken, és szójával, ill. egyéb hájjal, ki tudja mivel pótolják.
Pár hete jött ki az új rendelet, hogy a virsliben, párizsiban, hasonlókban ezek után kötelező minimum 45 % !!! színhúst belerakni!!!
Rákérdeztem boltosoknál, hogy akkor korábban mennyi volt bennük a színhús? Kb. 15-20 %!!!
Szóval ennyit a felvágottról, és társaikról!
" minimum 45 % !!! színhúst belerakni"
Mielőtt még túlzottan megörülnél ennek a hírnek, természetesen máris megvan erre egy kiskapu, amivel ez kijátszható.
Szintén régi trükk, játék a szavakkal. :)
Pl Rozskenyér.
Egyszerűen hoznak egy olyan definíciót, ami pontosan meghatározza mit lehet rozskenyérnek nevezni.
Amiben minimum 30% rozsliszt van.
Szóval amit a boltban rozskenyér néven árulnak, annak a 70 %-a bármi lehet. :)
Vagy 100%-os pamut.
Magát a pamut elnevezését, meghatározását változtatták meg, úgy, hogy maximum X % egyéb (műszálas) adalékanyagot tartalmazhat. Legyen mondjuk 10%, de ezt nem tudom pontosan. Maga a mechanizmus az biztos, hogy így működik.
Tehát a minimum 90% pamutot tartalmazó pamutszál pamutnak nevezhető, így a belőle készült ruhadarabra rá lehet írni, hogy 100% pamut.
A húsiparban ugyanez régebben is megvolt, ha rákérdezel egy hentesnél a hús definíciójára, és emlékszik az iskolás anyagra, még ő is vissza fog kérdezni, hogy szűkebb, vagy tágabb értelemben? :D
Mivel a kiskereskedelmi forgalomban húskan nevezett termék nem az, mint az ipari értelemben használt "hús" elnevezés, ami tartalmazhat hám- és kötőszövetet is, ami biológiai értelemben bőr, (ez a hám) ínszalagok, inak, porcok, zsír (ez a kötő).
És ez mind hús néven kerül feldolgozásra.
Mert az általad említett, nagy visszhangú korlátozással párhuzamosan, léteznek ilyen kevésbé publikus megengedő szabályok is.
Úgyhogy annak a 45% húsnak nem lehet tudni, hány %-a a köznapi értelemben vett szín tiszta tőkehús.
Igazad van, soha nem is lesz meg az a bizonyos 45 %, de milyen dolog az, hogy eddig is csak 15 % körüli volt benne a színhús?
És még most sem kötelezik a gyártót arra, hogy minimum 80 % körül legyen???
"eddig is csak 15 % körüli volt benne a színhús"
...Hááát őőő
Pár éve a teszkó saját márkás párizsija, pár hete pedig a lidl saját márkás virslije járt úgy, hogy nem találtak benne húsból származó fehérjét.
Szégyen, de igaz. Ennyit a 15%-ról. Siralmas, milyen szarokkal tömnek.
Komolyan mondom, egy prémium kategóriás kutyakaja, vagy középkategóriás macskakaja, lazán felveszi tápértékben, biológiai értékben a versenyt ezekkel a szennyekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!