Megfigyeltétek már ezt a burkolt áremelést a boltokban?
Sokszor vásárolunk a Lidl-ben és észrevettem,hogy míg régebben a sonka 1kg-os volt,most már csak 800g és persze a 800g-os sonka is drágább lett,mint a régi 1kg-os.
Ez nem csak a sonkára igaz,hanem sok más termékre is.
Más boltoknál megfigyeltétek ezt? Felháborító.
Jó reggelt! Nem ma van már ez így.
Kis becsapós népi játék. Nyúlsz a megszokott árudért, ami 1 kilós volt. Még az ára is csak picivel több, amit megszokott már az ember. Aztán egyszer csak ránézel a töltősúlyra és meglepődsz, hogy az 1 kiló már csak 80 deka.
Ezt úgy hívják hogy kereslet-kínálat és ezen alapszik a kereskedelem (piac). Nem átverés, mert minden termékre pontosan rá van írva hogy milyen mennyiségű/súlyú/űrtartalmú/darabszámú a csomagolásban található termék.
Azért csökkentik a mennyiséget, mert nincs fizetőképes kereslet ugyanannyi mennyiségre áremelés mellett. Az eladó mindig az adott ország piaci viszonyai alapján határozza meg az árait. Ahhoz hogy ne legyen veszteséges vagy az árat kell emelnie, vagy a mennyiséget csökkenteni. Az árat nem tudja emelni, mert akkor csökkenni fog a vásárlási hajlandóság, így az ár tartása mellett kevesebbet ad. Ennek elsődleges okai a magas adók és a világszinten magas áfa, így ha fel akarsz háborodni akkor az okokat a gazdasági helyzetben a vezető kormányon és az őket megválasztó emberekben kell keresned.
A 65 grammos csoki 50 grammos lesz, mert a köztes mennyiséget a gyártónak ki kell fizetnie egészségügyi termékadóra. Különben a 150 forintos árat meg kellene emelnie 170-re, amiért még jobban húzná a száját az ember. Magyarországon ez a piaci helyzet, ehhez kell alkalmazkodni.
Ez nem túl burkolt, csak ezek szerint még egy kicsit tapasztalatlan vagy.
19 szálas cigi, 9 decis olaj, 1,75 literes kóla, 90 dekás csirkemell, stb stb, ahogy mondtad, sok terméknél megfigyelhető.
Viszont ellentétben veled, semmiféle felháborítót nem látok benne.
Minden drágul. Folyamatosan. Miért az élelmiszer maradna ki?
Hogy van ilyen megoldás is, az egy teljesen hétköznapi, bevett szokás.
Rá van írva világosan, hogy nem 1 kg, hanem 90 deka.
Szintén rá van írva mindenre a kilós/literes egységára - pont ezért.
El kell olvasni, értelmezni kell, és el kell fogadni. Jobb híján.
A burkolt áremelés az az, mikor a 45 literes tankba úgy tankolok 41 litert, hogy 100%-osan tudom, hogy minimum 6 liter benzin még volt benne.
Tehát 39 literre kiszámol 41 litert.
Ez ugyanez a módszer, azzal a különbséggel, hogy itt nem szólnak előre. :) Csak jön a döbbenet! :)
Nem tudom #2 miért lett leszavazva, tökéletesen helytálló választ írt.
De sok itt a retardtált istenem... :/
Iszonyú régen így van, néha már várjuk a párommal, hogy a nagytejföl beéri a régi kistejfölt s akkor mi lesz... Bár ma is van igen nagy, ami jó.
Én a kilónkénti árat nézem, amit a legtöbb helyen kiírnak (bár néha rosszul). Észreveszem, ha valami nem akkora, mint régen. Bár amit én veszek, ott nincs ilyesmi.
Ahogy a rendszerváltás után a privatizációk nyomán ismét beindult egy-egy gyár termelése, a mosóporos dobozban lett egy kicsivel kevesebb a por. Később, hogy ne legyen annyira feltűnő a csökkenés, csökkent a doboz mérete is, és akkor már ismét tele-doboz mosóport kaptunk, persze közben néha-néha pár Ft áremelkedés is volt...
Pár évvel utána fedeztem fel a kristálycukron a feliratot: szavatossági idő... vagyis egy kicsit vizesebbre hagyták a cukorrépát a feldolgozás során. Így sikerült a vizet is eladniuk cukor-árban...
Valóban régóta így van... csak hát az egykor 200ml-s joghurt mára 125, egy vicc, két kanálnyi kb.
A felvágottnál még nem is annyira zavaró, mert abból akármennyit lehet venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!