Hol lehet kapni Budapesten nagyon nagy pontyot és várhatóan mekkora az a nagyon nagy?
"Nem ettem még nagyon nagy méretű pontyot, de az nem csupa zsír?"
"Teljes mértékben igazad van minél nagyobb egy ponty annál zsírosabb minél kisebb annál szálkásabb és van egy megfelelő méret ami nem tudom pontosan de én szerintem egy két kiló között."
A 10 kilós pontban is ugyanannyi szálka van, mint az 1 kilósban, csak a szálka mérete változik a mérettel arányosan.
A tógazdaságokban nevelt pontyoknál szempont a gyors növekedés, 2-3 év alatt hizlalják fel 2-3 kilogrammos piaci méretre, nem igazán lehet kijelenteni, hogy azok a pontyok zsírszegények.
Pontyokat különböző méretekben telepítenek a vizekbe, és az ottani környezet hatással lesz a további létükre, ha gasztronómiai szempontból nézzük, a halak húsának aminőségére is.
Jelentősen javulhat, de akár romolhat is, attól függően, amilyen vízbe került, és ott mennyi időt töltött el.
Gyorsabb folyóvizekben sok energiát felemészt a mozgó vízben úszkálás, a halastavakban megszokott, bőséges, szénhidrát-dús takarmányok helyett természetben főleg fehérjedús élelmeket (csigák, kagylók, rovarok) találnak, a szénhidrát csak kiegészítő lesz.
Ilyen körülmérnek között nem pakolnak magukra fölösleges zsírokat a halak, lassabban növekednek, de erős izomzatot építenek.
Olyan környezetben, mint pl sok horgásztó, továbbra is szénhidrát lesz a fő táplálékforrás, a horgászok irdatlan menyiségben szórják az etetőanyagot a vízbe, sok helyen etet a tógazda is.
Az oda került halaknak nem kell az élelemért sokat küzdeni, ha a horgokat el tudja kerülni, vagy kifogják, és vissza engedik, és nem pusztul bele valamilyen traumába, fertőzésbe, eltunyulhat, elhízhat az évek során.
A mostani trend a '90-es évektől kezdődően fejlődött a mai szintre, előtte teljesen más volt a nézet.
Akkor is az 1-3 kilogramm közötti pontyok voltak a piacon legkönnyebben eladható halak, de ismeretlen volt a fogd meg és engedd vissza mozgalom, nem voltak felárasak a nagyobb méretű halak, sőt sokszor olcsóban adták azokat, csak vegye meg valaki.
Egy elhízott halról ránézésre látható, ha az kórosan kövér, egyszerűen arról volt szó, hogy a '70-es, '80-as években sem voltak sokan, akik 10 kiló fölötti halakat vásároltak, az egyszerűen sok volt egy családnak.
Viszont, ha egy étterem kért 10 kilogramm pontyot, és a halász megkérdezte, hogy egy darabban jó-e, vagy van 5 darab 2 kilós, megvették a 10 kilósat, mert ahhoz akkor sem lehetett egyszerűen hozzá jutni.
A halhús minőségét nem a tömege határozza meg, hanem az, hogy milyen vízből került az asztalra.
Vannak elhízásra hajlamos halak, de az nem törvényszerű, hogy egy nagyobb méretű hal kövér is.
Tény, hogy a ponty is hajlamos az elhízásra, de bizony a harcsa is.
Elhízott, kövér süllőt én még nem láttam, de annak olyan ára van, amit nagyon kevesen hajlandóak megfizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!