Hol lehet kapni Budapesten nagyon nagy pontyot és várhatóan mekkora az a nagyon nagy?
Nagyon nagyot kb sehol...
A rendszerváltás után gomba módon elterjedő maszek horgásztavak üzemeltetői felnyomták a nagyhalak árát, és a folyamat még azóta sem csengett le, gyakorlatilag a 10 kilogramm fölötti pontyok konyhai felhasználásra megfizethetetlenek.
Mostanra már a MOHOSZ szabályozása is tovább nehezíti, lehetetleníti a nagy pontyok piaci forgalmazását, a horgászvizek többségén 6-8 kilogrammos felső határok vannak. A tógazdaságoknak pedig a fentiek miatt jobb üzlet a horgásztavak üzemeltetőinek eladni a kapitális halakat.
Extra méretű pontyok korlátozott számban elérhetők csak pl az Aranyponty zrt-nál 5ezer forint+ÁFA a kilónkénti ára a 10 kiló fölötti pontyoknak.
A horgásztavakban élő +20 kilós pontyok "beárazása" pedig sok százezres tétel is lehet
Tógazdaságokból természetesen lehet beszerezni nagyobb méretű pontyokat, csak az árkalkuláció miatt, az a kereskedőnek sem éri meg, hogy nagy méretű halakat vásároljon fel.
Eh tehát ha valaki milliomos és unatkozik akkor unalmában vehet drágán egy giga pontyot. ..
És más fajta hallal giga elérhető normál földi halandónak?
Néhány éve betiltották a természetes vizeken a halászatot is.
Ennek következménye többek között hogy a Balaton mellett nem lehet venni balatoni keszeget balatoni süllőt... import keszeget sütnek a túristáknak.
A folyókban invazív módon elszaporodott a busa... no azokból vehetsz extra nagyot, csak kérdés, hol. Legjobb esély horgászoktól lehet, mert arra a halra viszont visszaengedési tilalom van érvényben.
A többi hal, amit itthon termeltek meg, és piacra kerül, tógazdaságokból származik, lévén nincs halászat a természetes vizeken.
Látszat intézkedések, ettől nem lett több a hal, de a busa az igen.
A pilismaróti öbölben is rengeteg busát fognak a horgászok, de mivel meleg kedvelő hal, még várni kell néhány hetet a szezonjára.
A többi, őshonos halfajból szinte esélytelen extra méretet megvenni a konyhára, de pl harcsából a 8-10 kilós még nem extra nagy, csak nem olcsó
A busa nem egynépszerű hal, még Karácsony környékén sincs rá jelentős kereslet.
Vannak, akik kedvelek, főleg, ha nagy, de sokan kifejezetten ódzkodnak tőle.
Mivel a busát tilos is a vizekbe vissza engedni, némelyik horgász, aki nem eszik halat, még ajándékba is odaadta, de nyílván ahhoz kell kapcsolat.
A busa piaci ára most is 1000-1500 forint között van, ami már előkészített, de kisebb halak ára, "élő súlyban" lehet kevesebb is, a busára nem terjedt el az extra méretre felár.
A probléma az, hogy hol találsz extra méretben, mert a boltokba a kisebb 1-2-3 kilósak kerülnek, tógazdaságokban egyszerűen nem nevelik tovább, ami érthető.
Természetesvizi halászat nincs, a horgászok meg nem vihetik a kifogott halat a piacra... ha úgy alakul, ismerősökön keresztül elajándékozzák, eladják.
Nem ettem még nagyon nagy méretű pontyot, de az nem csupa zsír? Miben különbözik az átlagos konyhai felhasználásra kínált méretű haltól?
Ezen szabályokból ered, hogy a boltokban főként csak harcsából készült halászlét lehet kapni készen, pontyhalászlét nagyon ritkán?
Tehát, jól értem, vendéglőkben is import halakból dolgoznak, nem hazai halakból?
Teljes mértékben igazad van minél nagyobb egy ponty annál zsírosabb minél kisebb annál szálkásabb és van egy megfelelő méret ami nem tudom pontosan de én szerintem egy két kiló között.
Itt inkább megalomániárról van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!