Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Olajsütőben (fritőz) készített...

Olajsütőben (fritőz) készített ételek mennyire egészségtelenek? Okoz rákot?

Figyelt kérdés
Ha pl. egy hónapban 1-2x eszek ilyet, lehet tőle bármi bajom? Tényleg rákot okozhat? Vagy inkább akkor veszélyes, ha valaki minden nap ilyet eszik?

2018. okt. 7. 15:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
22%
Havonta kb 2 hétvégén tuti hogy fritözben készült ételt eszünk,mert szeretjük a rántott halat és mindenféle rántott dolgot,sült krumplit,rántott zöldségeket.Szóval a válaszokra én is kiváncsi lennék ha nem baj.
2018. okt. 7. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
19%

Az olajban mélysütött ételek nagyon hízlalók, nem egészségesek, és sokféle módon rombolják a szervezetet. Aki sok ilyet eszik, az hajlamosabb rákos megbetegedésekre, és sok más betegségre is.


Ez akkor is így van, ha sokan szeretik.

2018. okt. 7. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
32%
Nem egészségtelenebb, mint az adalékokat tartalmazó élelmiszerek. Főleg, ha nem minden nap ezt eszed.
2018. okt. 7. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
16%

3.: nem azt mondta senki, hogy egészségtelenebb, hanem hogy egészségtelen.


Kérdező: fogalmazzunk úgy, hogy minden olyan étel, mely a rák kialakulását segíti hozzátesz egy kicsit az ESÉLYÉHEZ, hogy rákos megbetegedés alakuljon ki (na meg magas vérnyomás, szív-és érrendszeri gondok, stb.)


Ha nem vagy ritkán eszel ilyesmit, alacsony lesz az esélye,

ha néha mondjuk havi rendszerességgel eszed, lesz némi (mondjuk közepes) esélye

ha pedig rendszeresen eszed (hetente, naponta) akkor nagyon nagy esélye lesz.


Remélem így kicsit érthetőbb.

Kiemelkedően segítik a rák vagy egyéb betegségek kialakulását a következő ételcsoportok:

- többször felhasznált olaj

- mély olajban sütött ételek

- nagy mennyiségű telített zsírsav (állati zsiradék)

- vörös húsok (disznó, marha pl) minden formában (a WHO szerint olyan rákkeltő, mint a cigaretta vagy az azbeszt)

- feldolgozott húsok (színtől függetlenül) pl. felvágottak, kolbász, stb. (a WHO szerint olyan rákkeltő, mint a cigaretta vagy az azbeszt)

- tartósítószeres vagy félkész ételek

- fast food, junk food

- finomított cukros ételek (pékáruk egy része is ide tartozik)

- cukros italok

- finomított lisztes ételek (fehér tészta, kenyér)

- tej és tejtermékek (rendszeres fogyasztásuk 40%-al emeli a rák kialakulásának esélyét)

- tojás (rendszeres fogyasztása - kb. napi -1-1,5 tojás pl. 50%-al emeli a rák kialakulásának esélyét


Biztos van még pár amit kifelejtettem, de ezek a fő rizikók. Ha ezek többségét rendszeresen fogyasztod, akkor nő az ESÉLYE, hogy rákos leszel.

2018. okt. 7. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
32%
Alapjában véve abban, amit a 4-es mond van valami, akkor is, ha helyenként csúsztat egy-egy nagyot (nem, a vörös hús nem pontosan olyan rákkeltő, mint az azbeszt vagy a dohányzás, bár valóban említi őket együtt, sőt egy bizonyos szempontból egy kategóriába sorolva a hármat, de ez a besorolás nem egészen erre vonatkozik, l. a hivatalos oldalukon, 8. és 9. pont: [link] nem leszel rögtön/minden kétséget kizáróan rákos attól, ha fritőzt használsz, de igen, konkrétan a nagyon zsíros táplálkozás, és különösen a sütőolaj többszöri felhasználása (nem csak fritőz használata esetén!), továbbá az étel megégetése valóban hosszú távon valóban vezethet daganatos betegségek kialakulásához is.
2018. okt. 7. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
Ezekszerint ha a zabkását tejjel csinálom az is káros lehet?
2018. okt. 7. 19:01
 7/13 anonim ***** válasza:
44%

Nehéz dolog ez kérdező, az emberiség különféle csoportjai drasztikusan mást tartanak egészségtelennek. Nekem bizonyosan a sok zsír az egészséges, rosszul is vagyok más étrenden. Zsírban sütésnél a pörzsanyagokat szokták emlegetni, hogy az a gond, de hogy mi az igazság...? Én a magam részéről mindennap többször sütök zsírban, de szinte soha nem bőben vagy többször felhasználtban (bár a kókuszzsír kicsit jobban bírja. bár nem poénos egy fritőzt kimosni utána). De elnézve a négyes listáját, a már igen régen alkalmazott napi sok tojásom mellett ezzel már nem kell törődnöm :D


Havi 1-2 alkalomnál csak a kifejezetten mérgező anyagoktól félnék. Úgysem tökéletes az étrendünk, de az jó, ha nem túl rápörögve, de igencsak törekszünk rá, hogy egészségesen éljünk. Ha általában jól eszel, akkor ilyen apróság miatt nem aggódnék. Főleg, ha a szervezeted nem ad olyan jeleket, hogy rossz neked az étrended, hanem ellenkezőleg, energikus vagy és jól érzed magadat.


Ami a hizlalást illeti, csak a kalóriatöbblet hizlal, a sok zsír önmagában nem. Az egyeseket inkább jól laktat, így híznak ilyen étrenden (ha a szénnhidrát nem sok). Nálam kétélű a dolog, a hozzáadott zsírt alacsonyan célszerű tartanom fogyáskor, de aktívabban nem kéne ez sem.

2018. okt. 7. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
73%
Azért arra szívesen látnék valami adatot, hogy aki rendszeresen fogyaszt tejterméket annál 40%-kal nagyobb az esély a rákra, ugyanis a hagyományos francia konyha fogyasztói jóval kisebb arányban lesznek rákosak, márpedig ott minden vajjal és/vagy tejszínnel készül. És a mediterrán konyhára se jellemző, hogy egészségtelen lenne márpedig a görög joghurtot nem az eszkimók fogyasztják nagy arányban. A tojásnál is erősen kétlem, hogy napi 1 tojást eszik egy pár akkor az egyik tagja rákban fog meghalni.
2018. okt. 8. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:

Modern válasz: Ne egyél semmit, inkább fotoszintetizálj. Vagy ne, mert a nap sugarai rákot okoznak. Akkor csak lélegezz, meg igyál vizet. De a levegő is mérgező, szóval inkább azt se vegyél, csak igyál vizet. De lehet az sem épp egészséges fajta... Lehet jobb lenne, ha nem fogyasztanál inkább semmit.


Normális válasz: Amíg ésszel használod, nem lesz hatalmas bajod. Csak használj jó minőségű olajat (nem feltétlen egyenlő a drágával), ami bírja az ilyen hőfokokat is, cseréld rendszeresen, illetve alaposan pucold ki az eszköz belsejét. Ami még tud segíteni, az a kisebb hőfok használata, bár ez nem minden sütnivalónál alkalmazható.

2018. okt. 8. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

6

A tehéntej karcinogén, úgyhogy igen.

2018. okt. 8. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!