Meddig áll el a csipkebogyó szedés után?
Az összegyűjtött bogyókat nem szabad rázni, töretni, és tilos sokáig zacskóban tartani, mert pár óra alatt befülled, és megpenészedik. Gyorsan el kell kezdeni a hasítást. Ez a bogyók felvágását jelenti. Nemcsak fel kell vágni a terméseket, hanem a bennük lévő apró magvakat és szőröcskéket is el kell távolítani. (Mivel a szőrök nagyon szúrják a kezet, ez kellemetlen munka.) A hasítás után marad a bogyó puszta héja, ez az értékes csipkehús. Kiterítve kell megszárítani, míg zörgős nem lesz. Ez nagyjából egy hónapig tart.
A zörgősre száradt csipkehúst hűvös helyen, fénytől elzárva ajánlatos tartani, mert a fényben kifakul! Festetlen vászonból készült zsákban, egy hűvös kamrában van a legjobb helye!
(Rápóti Jenő és Romváry Vilmos Gyógyító növények c. könyve szerint a vas oxidja erősen bontó hatású a C vitaminra, ezért a bontókés a legjobb minőségű rozsdamentes acélból legyen, ezen kívül kerülni kell, hogy a bogyó vassal érintkezzen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!