Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogy tudnám megszeretni a gombát?

Hogy tudnám megszeretni a gombát?

Figyelt kérdés
Magával az ízével nincs bajom, de az állaga, és maga a szerkezete annyira furcsa és visszataszító, hogy nincs gusztusom megenni.
2018. szept. 5. 06:50
 1/5 anonim ***** válasza:
77%
Ha nem szereted, akkor miért akarod eröltetni? A gomba semmi olyasmit nem tartalmaz, amiért feltétlen szükséges lenne enni.
2018. szept. 5. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg nem kell erőltetni, ha nem szereted. Nem kell mindent megenni, szeretni.

Amúgy, ha az ízét szereted, csinálj gombakrémlevest, vagy - szintén leturmixolva - gombaszószt, mert akkor a gomba textúrája a turmixolás hatására eltűnik, de az íze megmarad.


Illetve, tudom javasolni a rizike fajcsoportot - ízletes, vöröstejű, vörösödőtejű, lucfenyvesi - ezek mindegyike nagyon finom gomba, és a húsuk keményebb, nem lesz szottyos főzve sem, tehát nem az a tipikus gombaállagú. Ezek vadon termő gombák, ősz - késő ősz a szezonjuk, és sokszor lehet piacon kapni, mert gyakori gombák, de természetesen CSAK bevizsgáltat vegyél, piaci árustól, akinek van róla gombavizsgálati igazolása, vagy pedig vidd el szakellenőrhöz.

2018. szept. 5. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
63%

Konkrétan mi a bajod az állagával? Nem kocsonyás, nem kemény (puhára lehet és kell is főzni/párolni).

Amúgy én szimplán nem fogyasztanám a helyedben, bár én magam imádom... de csak azt eszem meg, amit vagy piacon veszek (ott kötelező ellenőriztetni gombaszakértővel eladás előtt, ő meg kidobja, ami mérgező).


Amúgy alapszabály, ha általad nem ismert gombát szedtél, akkor azt el kell vinni ellenőriztetni, és célszerű az ilyen gombát külön zacskóba szedni a gombaspórák miatt, mert ha véletlenül mérgező, és egybeszedted az egyébként ehetővel, akkor az EGÉSZET ki kell dobni, mert az ehető is megmérgeződik a mérgező gomba spóráival.

2018. szept. 5. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Készíts belőle pástétomot, és nem fogod érezni a gomba állagát.


Gombás pástétom


Hozzávalók: 10-12 személyre


200g friss csiperke gomba

1 fej vöröshagyma

1-2 evőkanál vaj

500 g darált marhahús

300 g májkrém

1,5 kávéskanál só

0,5 kávéskanál őrölt feketebors

2 dl tejszín

2 tojás

Liszt, olaj


Elkészítés:

Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk egészen apróra.

Kevés olajon futasuk meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a gombát és pirítsuk, amíg a leve el nem párolog.

A májkrémet villával nyomkodjuk pépesre, majd a hozzávalókat keverjük el egy tálban.

Tegyük a masszát kikent, kilisztezett tűzálló tálba és 200 °C-on süssük legalább másfél óráig.

Hagyjuk kihűlni.

Hidegen, vékony szeletekre vágva tálaljuk.

2018. szept. 5. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, mivel mindeféle gomba más állagú, és az elkészítési módok szerint is változik, hogy kísérletezni nem árthat.
2018. szept. 5. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!