Hogy tudnám megszeretni a gombát?










Tényleg nem kell erőltetni, ha nem szereted. Nem kell mindent megenni, szeretni.
Amúgy, ha az ízét szereted, csinálj gombakrémlevest, vagy - szintén leturmixolva - gombaszószt, mert akkor a gomba textúrája a turmixolás hatására eltűnik, de az íze megmarad.
Illetve, tudom javasolni a rizike fajcsoportot - ízletes, vöröstejű, vörösödőtejű, lucfenyvesi - ezek mindegyike nagyon finom gomba, és a húsuk keményebb, nem lesz szottyos főzve sem, tehát nem az a tipikus gombaállagú. Ezek vadon termő gombák, ősz - késő ősz a szezonjuk, és sokszor lehet piacon kapni, mert gyakori gombák, de természetesen CSAK bevizsgáltat vegyél, piaci árustól, akinek van róla gombavizsgálati igazolása, vagy pedig vidd el szakellenőrhöz.





Konkrétan mi a bajod az állagával? Nem kocsonyás, nem kemény (puhára lehet és kell is főzni/párolni).
Amúgy én szimplán nem fogyasztanám a helyedben, bár én magam imádom... de csak azt eszem meg, amit vagy piacon veszek (ott kötelező ellenőriztetni gombaszakértővel eladás előtt, ő meg kidobja, ami mérgező).
Amúgy alapszabály, ha általad nem ismert gombát szedtél, akkor azt el kell vinni ellenőriztetni, és célszerű az ilyen gombát külön zacskóba szedni a gombaspórák miatt, mert ha véletlenül mérgező, és egybeszedted az egyébként ehetővel, akkor az EGÉSZET ki kell dobni, mert az ehető is megmérgeződik a mérgező gomba spóráival.





Készíts belőle pástétomot, és nem fogod érezni a gomba állagát.
Gombás pástétom
Hozzávalók: 10-12 személyre
200g friss csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1-2 evőkanál vaj
500 g darált marhahús
300 g májkrém
1,5 kávéskanál só
0,5 kávéskanál őrölt feketebors
2 dl tejszín
2 tojás
Liszt, olaj
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk egészen apróra.
Kevés olajon futasuk meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a gombát és pirítsuk, amíg a leve el nem párolog.
A májkrémet villával nyomkodjuk pépesre, majd a hozzávalókat keverjük el egy tálban.
Tegyük a masszát kikent, kilisztezett tűzálló tálba és 200 °C-on süssük legalább másfél óráig.
Hagyjuk kihűlni.
Hidegen, vékony szeletekre vágva tálaljuk.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!