Laktózérzékenyek. Ti milyen ételeket szoktatok enni?
Egyszer egy laktózérzékenységgel foglalkozó oldalon olvastam: a sajtoknál érdemes megnézni a tápanyagtáblázatot. Ha a cukortartalma 0 (vagy 0,1-0,2), akkor biztosan laktózmentes. Ha több cukor van benne, akkor az valószínűleg laktóz, mert a sajtokba nem kell plusz cukor.
Kivétel a laktózmentesített sajtok, abban a laktáz enzimmel lebontják a laktózt egyszerűbb cukrokra, így marad cukortartalam a sajtnak.
Az említett Aldiban sok jó sajt van, ami önmagában laktózmentes, mert viszonylag normálisan érlelték. A Lidlben is vannak ilyenek. Nekünk nagy kedvencünk a lidlös szeletelt gouda.
Én sajnos annyira laktózérzékeny vagyok, hogy a laktáz tablettával sem tudok meegenni bármit. Pl. egy tejes-tejfölös főzelék meghajt, tök mindegy, mennyi tablettát eszek meg közben/előtte. 10-15 perccel később megy tőle a hasam, és annyi. Tehát én inkább kerülöm a nagyon tejes ételeket. A laktózmentesített tejes/tejfölös dolgokkal ugyanez a bajom.
Remélem, neked nem ennyire súlyos.
UI: valóban vigyázni kell, mert meglepő dolgokban van laktóz. Például sok csípős (chilis) dologban kimondottan laktózt használnak. (Nasikban, chilis kukorica, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!