Ez jó töltött paprika recept?
1. Kicsumázzuk a 6 db paprikát.
2. Felteszünk egy nagyobb lábasba vizet, amelyet sóval, vöröshagymával, zellerrel és zellerzölddel ízesítünk.
3. A 0,5 kg darált húst 1 tojással, 15 dkg rizzsel, 1 tk. piros paprikával, 1 felaprított vöröshagymával és 2 gerezd fokhagymával összedolgozzuk, majd betöltjük a paprikákba.
4. A paprikákat a forró vízbe helyezzük és kb. 30 percig főzzük.
5. A vízhez 0,5 liter paradicsomlevet és 30 dkg sűrített paradicsomot adunk, majd 6 ek. cukorral ízesítjük. 20 percig főzzük.
6. 2 ek. olajból, 2 ek. lisztből és 1 ek. pirospaprikából rántást készítünk. A rántást 1 pohár hidegvízzel és sóval lazítjuk a végén.
7. A paprikákat kiszedjük, majd a rántást hozzáadjuk a paradicsomos alaphoz és 2x felforraljuk. Visszahelyezzük a paprikákat és további 10 percig főzzük.
Itt egy rendes töltött paprika recept
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
8 TV paprika
2 dl rizs
1 fej vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tojás
2 tk pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0,7 liter paradicsomlé
1 szál zeller
4 ek étolaj
3 ek liszt
1 tk pirospaprika
cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A paprikákat kicsumázzuk. A rizst félig megfőzzük, majd leszűrjük és kihűtjük.
A húshoz hozzáadjuk a rizst, tojásokat, sót, borsot és a vörös és fokhagymát reszelve és 2 tk pirospaprikát, majd alaposan összekeverjük. A kész húsos masszával betöltjük a paprikákat. Ha marad, akkor a masszából gombócokat formázhatunk.
A kész paprikákat egy nagyobb edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a zellerlevelet is.
Elkezdjük főzni, majd ha a víz kezd elpárologni, akkor helyette paradicsomlével öntjük fel.
Közben elkészítjuk a rántást.
Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk, majd félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk és 1 tk paprikát is belekeverünk. A kész rántást hozzáadjuk a paprikához, jól elkeverjük és összeforraljuk.
Ha kell, akkor a végén még utánízesíthetjük.
Hogy a töltelék sótalan-e , nem tudom, mert lehet csak véletlenül maradt ki a felsorolásból. Viszont:
Valóban vizes amit a kérdező leírt. Az igazi töltött paprikához való mártás valódi paradicsomból készül, minimális vízzel. Én úgy szoktam, hogy vizet felforralok, amit forrásban tartok, és bele mártom pár pillanatra a paradicsomokat, így könnyen le lehet húzni a héját. Érdemes késsel egy apró keresztet vágni a paradicsomon, így a forrázásnál ott könnyen megindul, és le lehet húzni. Tudom macerás, de csak is igaziból az igazi :-)
A leforrázott paradicsomokat felkockázom és mehet a lábosba. Nagyon kevés vizet lehet alá lottyintani, így nem kap oda. Tehát azt lehet mondani, hogy úgy kezdjük, mint a befőzést.
Na most a rizs: A rizst egy külön lábosban előfőzöm apróra vágott vöröshagymával, és a félig megfőzött hagymás rizst keverem a darált húshoz. A rizs ugyanis dagad, és ha szárazon kevered hozzá, és úgy töltöd be a paprikába, akkor szét fogja repeszteni a paprikát a főlésnél a dagadás miatt. De az is lehet, hogy kemények maradnak a szemek. Tehát így helyezzük bele a megtöltött paprikákat a rotyogó paradicsomba, és akkor vesszük ki őket, mikor a paprika kissé elkezd ráncosodni. Ekkor ideiglenesen áthelyezzük őket valami tálba, és ekkor kerül bele a rántás és az egyéb ízesítés a szószba. Folyamatos kavargatás mellett, ha kicsit besűrűsödött , mehetnek bele vissza a töltött paprikák. Még egy kicsit rotyogtatjuk és kész. Ha nem akarsz bajlódni a valódi paradicsommal, el lehet készíteni sűrítményből, de akkor sem vízben főzzük meg a paprikákat, hanem a sűrítmény és kis víz keverékével csinálunk alapot, és abban főnek a megtöltött paprikák.
A zellert meg a zöldjét alapból kihagynám. A töltelékbe nem tennék se őrölt paprikát, se vöröshagymát, sót, borsot viszont igen
...és olaj helyett olvasztott zsírral rántanám be
A töltelékből kimaradt a só és a bors.
Én sem a vízben főzöm meg, hanem a paradicsomlében, amibe nem teszek sem hagymát, sem zellert, mert a hagymás töltelékek adnak neki annyi ízt, amennyi kell.
Régen berántottam, ma már azt sem teszem, mert a megtöltött paprikák "száját" lisztbe mártom, az besűríti annyira, hogy nem lesz levesállagú, mert nagyon nem szeretjük (már) a rántás ízét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!