Milyen finomságokat csináljak nyáron? 🍉
ha van otthon késes aprító géped, akkor próbáld ki, hogy valami gyümölcsöt lefagyasztasz (pl. málna), utána az aprítóban natúr joghurttal összeturmixolod. Kis édesítőt vagy mézet tehetsz bele, ha nem elég édes neked.
Azonnal fogyasztva olyan, mint egy fagyi, csak nincs tele zsírral meg cukorral, tehát még egészséges is.
Turmix: én egy marék spenótlevelet, fél citromot (héj nélkül :)), fél zöldalmát szoktam kis édesítővel (vagy mézzel is lehet) leturmixolni, bő fél liter vizet teszek hozzá. Bizarrul hangozhat, de finom, és még egészséges is.
Ez a sóskás érdekesen hangzik :)
A gyümölcsjégkrémekkel nekem nehéz, mivel egy rendes, krémes, finom jégkrémbe sok zsír kell, a gyümölcs pedig elvizesíti. Joghurtot eleve nem eszem, de az tovább hígítaná, persze ez bizonyára ízlés dolga (s gyümölcsé, most kissé feledhető eprem van jégkrémnek, finom, de nem elég tömény. egy ízes meggy egészen más lenne).
Viszont ott a nagy kivétel, a banán, ami egy csodás dolog, a fagyasztóban se lesz kemény és összeturmixolva önmagában is krémes fagyit ad :) Valószínűleg banán alappal már jobban működnek a gyümölcsök. De tapasztalatom ezzel nincs, eddig magában ettem a banánfagyit (amikor épp nem nyomtam tele felvert tojássárgájákkal, hogy jobbak legyenek a makrók, a merő cukor nem az én világom).
A banánhoz a kakaópor is remekül megy, fagyasztás nélkül a banán/kakaó remek csokipuding, nyilván csokifagyinak se rossz.
Mivel a banán képtelen jéggé fagyni a fagyasztóban, igen alkalmas gép nélküli fagylaltnak, nincs vele sok macera.
Ami a gyümölcsturmixokat illeti, ott is mindig szerepeltettem a banánt, de kisebb mennyiségben, édesítő, ízesítő, krémesítő anyagként. Más nemigen volt benne, max. kis víz, hogy vigye a turmix s néha kis dió. De nyilván jó bele egy kis tejszín, főleg egyes gyümölcsökhöz (almához, körtéhez nem tenném, eperhez, meggyhez inkább)...
Tulajdonképen ha veszel bolti fagyit csak a fantáziád szab határt ,hogy mi készülhet.
Banánhajó.
Grillezett ananászkarika tetejére tegyél ízlés szerint fagyigombócot valamilyen öntetet. Színes cukrokkal friss fűszernövénnyel vagy színes töltött rolettivel díszítheted. Sok féle képen variálható.
Italok terén bármilyen gyümölcsös turmix. Dinnye ha pl éretlenebb vagy nem olyan jó izű akkor kevés mézzel szoktam turmixolni és megisszuk .
Dinnye sorbet
1 kg héjas dinnyéből a húsát kivájjuk, felkockázzuk, kimagozzuk,
kb 60 dkg dinnyehúst kell kapnunk. Adunk hozzá
kb 4 evőkanál cukrot (vagy egyéb édesítőszert a dinnye édességétől és ízlésünktől függően),
4 evőkanál rumot (vagy vodkát, vagy pezsgőt, ha van éppen kéznél...)
2 evőkanál narancslét. Összeturmixoljuk és 4-5 órára fagyasztóba tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük, hogy krémesebb legyen az állaga, 1x5 perc és 5x1 perc munka, csak az a fránya várakozás ne lenne.
Tálaláskor kigombócozzuk, menta levelekkel díszítjük, de néhány levelet akár bele is fagyaszthatunk. Ha csak kásásra hagyjuk fagyni, akkor pohárból szívószállal is fogyaszthatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!