Milyen fajta camembert sajt lehet az, aminek karakteresebb íze van, mint a simának és egy enyhén narancssárgás a színe?
Vöröspenészes, másnéven rúzs sajtok
Ezek lágysajtok, tehéntejből készítve. Vegyes fermentálással, a savóelválasztás meggyorsítása érdekében alvadék aprításával készülnek. A felületi sajtflóra (rúzs) igen vegyes összetételű keverék lehet, amely tejpenészből, különböző élesztőfajtákból, penésztörzsekből áll. A vörösesbarna, nyálkás rúzsbevonat, vagyis a piros sajtflórával bevont sajtok színe lehet sárga, aranysárgás vagy narancssárga, az érlelő pince levegőjének nedvességtartalmától függően. Általában erős, agresszív illatúak, pikáns, enyhén ammóniás bukéjuk van.
Magyar vonalon a legismertebb rúzsos sajt a Pálpusztai. Ide tartozik még a német Romadur és a francia Munster.
Vannak speciális rúzzsal oltott vöröspenészes fajták is, amelyek felszínét sós vízben mossák az érlelés alatt, ettől lesz rúzsos a kérgük. A mosott kérgű sajtok is lágyak. Ilyen pl. az olasz Bel pease vagy a francia Epoisses, eredetvédett sajt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!