Hogy csináljak olyan meggylekvárt amit cukorbeteg is ehet?
Először is szögezzük le. A cukorbeteg is ehet cukrot. Csak tudnia kell. hogy az adott ételben mennyi szénhidrát van.
Ha kedveskedni akarsz valakinek, akkor úgy készítsd, hogy minnél kevesebb cukrot adj hozzá. Ezt úgy érheted el, hogy a lekvárt lassan, és sokáig főzöd, ami által magától fog besürűsödni, (és nem a zseléfix-től), valamint a folyadék elpárolgása miatt a a gyümölcsben önmagában lévő gyümölcscukor koncentráltabb tartalma miatt saját magát tartósítja. Ha kellő ideig főzöd pl. 6-8 órán keresztül - persze kis lángon, épp, hogy csak rotyogva - akkor hozzáadott cukor nélkül is eláll.
Ha inzulinos cukorbetegnek szánod, akkor annyit tegyél meg, hogy leméred a gyümölcs kezdő súlyát (mag nélkül), amikor felteszed főzni.
1 kg meggy 110 g szénhidrátot tartalmaz.
A végén pedig elég ha tudod, hogy hány üveg lekvár lett belőle, és megtudod neki mondani, hogy 1 üvegben mennyi szénhidrát van.
(ha mégis teszel hozzá cukrot, akkor ide írom neked a cukor CH tartalmát is: 1 kg cukor = 1000 g szénhidrát)
Az inzulinos cukorbetegnek ez fontos információ, mert ilyen szempontból nagy különbség lehet lekvár és lekvár között.
Én nem teszek a lekvárba semmit, se cukrot, se tartósítószert, csak arra kell figyelni, hogy nagyon steril üvegekbe tedd, és légmentesen zárd le.
Felbontás után lehet bele édesítőszert tenni, ízlés szerint.
Ja, így viszont sokkal tovább kell főzni (én kb. fél napig szoktam)
Mi nem szoktunk a lekvárba cukrot tenni...
Nem a cukor tartósítja. A baracklekvár állaga jó lesz cukor nélkül, de pl meggy ribizli ilyesmi ebbe kell , hogy tegyél zselatint, különben nagyon fog folyni. A 3:1-ben is mehet bele, de arra figyelj, hogy annak van ch tartalma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!