Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogy csináljak olyan meggylekv...

Hogy csináljak olyan meggylekvárt amit cukorbeteg is ehet?

Figyelt kérdés
2010. jún. 6. 17:54
 1/6 igabcsy ***** válasza:

Először is szögezzük le. A cukorbeteg is ehet cukrot. Csak tudnia kell. hogy az adott ételben mennyi szénhidrát van.

Ha kedveskedni akarsz valakinek, akkor úgy készítsd, hogy minnél kevesebb cukrot adj hozzá. Ezt úgy érheted el, hogy a lekvárt lassan, és sokáig főzöd, ami által magától fog besürűsödni, (és nem a zseléfix-től), valamint a folyadék elpárolgása miatt a a gyümölcsben önmagában lévő gyümölcscukor koncentráltabb tartalma miatt saját magát tartósítja. Ha kellő ideig főzöd pl. 6-8 órán keresztül - persze kis lángon, épp, hogy csak rotyogva - akkor hozzáadott cukor nélkül is eláll.

Ha inzulinos cukorbetegnek szánod, akkor annyit tegyél meg, hogy leméred a gyümölcs kezdő súlyát (mag nélkül), amikor felteszed főzni.

1 kg meggy 110 g szénhidrátot tartalmaz.

A végén pedig elég ha tudod, hogy hány üveg lekvár lett belőle, és megtudod neki mondani, hogy 1 üvegben mennyi szénhidrát van.

(ha mégis teszel hozzá cukrot, akkor ide írom neked a cukor CH tartalmát is: 1 kg cukor = 1000 g szénhidrát)

Az inzulinos cukorbetegnek ez fontos információ, mert ilyen szempontból nagy különbség lehet lekvár és lekvár között.

2010. jún. 6. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Ugyan ezt cukor nélkül,édesítővel is meg lehet csinálni és 3:1zseléfix kell hozzá,mert nem kocsonyásodik meg.
2010. jún. 6. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Én nem teszek a lekvárba semmit, se cukrot, se tartósítószert, csak arra kell figyelni, hogy nagyon steril üvegekbe tedd, és légmentesen zárd le.

Felbontás után lehet bele édesítőszert tenni, ízlés szerint.


Ja, így viszont sokkal tovább kell főzni (én kb. fél napig szoktam)

2010. jún. 6. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
simán lehet cukor és édesítő meg zselésítő nélkül csak a gyümölcsből lekvárt főzni...
2010. jún. 6. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Mi nem szoktunk a lekvárba cukrot tenni...

Nem a cukor tartósítja. A baracklekvár állaga jó lesz cukor nélkül, de pl meggy ribizli ilyesmi ebbe kell , hogy tegyél zselatint, különben nagyon fog folyni. A 3:1-ben is mehet bele, de arra figyelj, hogy annak van ch tartalma.

2010. jún. 7. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
nagyon megköszönném ha valaki leírná az egész lekvárfőzés folyamatát.Nem szeretnék sokat csinálni csak max. 2 kg meggyből.
2010. jún. 7. 11:24

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!