Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi az az "oltó" amivel a...

Mi az az "oltó" amivel a sajtot készítik?

Figyelt kérdés

Most néztem egy műsort, hogy Erdélyben hogyan csinálják a birkasajtot (na nálam már ez is érdekes volt, mert csak kecskéből hallottam).

Na a lényeg, hogy beletették egy nagy dézyába a tejet és beletették az "oltót", amitől a tej 2-3 óra alatt megaludt.

De az miből van és micsoda is tkp?


2010. jún. 2. 13:02
 1/10 anonim ***** válasza:
Baktériumtenyészet.Ettől (is) függ a sajt íze. Ha nem kemény, hanem friss sajtot csinálsz használhatsz ecetet is előszörre, utána pedig az előző sajtkéászítésből visszamaradt írót.
2010. jún. 2. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
köszi, tehát az "oltó" nem más mint az író?
2010. jún. 2. 13:11
 3/10 anonim ***** válasza:
Az oltó hagyományosan állati gyomorból készül.
2010. jún. 2. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
Az oltó valamilyen sav. A sajtkészítés közben visszamaradt íróval azért olthatod a következő sajtot, mert már benne van a sav. A sima író erre nem jó.
2010. jún. 2. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
tejoltópor, amire gondoltok. valóban a kérődzők gyomrából készül. a beoltott terméket tovább lehet vinni a következő adagba.
2010. jún. 2. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Jut eszembe, író a vajkészítés után marad. Ami a sajtkészítés után marad, az a savó.
2010. jún. 2. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Amit beleöntött a tejbe, az majdnem víztiszta volt.
2010. jún. 2. 15:23
 8/10 anonim válasza:
A kérődzők gyomrában a folyekony állagú anyatej nem lenne megemészthető ezért egy enzimmel össze kell rántani a tejet hogy "szilárdabb halmazállapotú" emészthető legyen, ne szaladjon keresztül a szervezeten. Ezt felfedezve kezdték tejoltásra használni ,s így ez nem más mint az oly sokszor bevált módszer: a természet leutánzása .
2010. jún. 2. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
2010. jún. 2. 17:40
 10/10 anonim válasza:
A szarvasmarha kérődző, 4 üregű gyomra van. Az egyik gyomor az oltó, amiben olyan mirigyek vannak, amik olyan anyagot állítanak elő, melyek megsavanyítják a tejet. Szerintem ez az, de ha nem, szerintem biztos köze van hozzá...;)
2012. jún. 12. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!