Mennyire eszel egészségesen?
Főzésnél azét jobban odafigyelek arra mit főzzek, és azért az alapanyagok származását is figyelemmel kísérem. Nálunk helyben van egy hentesbolt és nem túl messze egy zöldséges. Mivel mindkét helyet már szinte 15 éves ismerem ráadásul a zöldséges tulajdonosát is így bennük megbízok. Zöldségek terén már messziről ráismerek mi mennyire lehet minőségi és mennyire frissen szedett árú, ezt is csak azért tudom mert dolgoztam már ott 2 évig és elég sok minden ragadt rám.
Húsok terén is tudom mi honnan van, milyen tartásból, a csirke sajnos nem a legjobb náluk, de úgy baj nincs velük. Mi is tartunk állatokat tyúkokat, nyulakat régen tartottunk két pulykát, meg malacaink is voltak de azokat már nem tartjuk leginkább időhiány és anyagilag sem igen éri meg. Tojásból csak is kizárólag házi tojást esszük ami ugye adva van, nagyon nagyon ritkán kell venni, de akkor is elsősorban ha van lehetőség akkor háztól veszem, nagyon ritka amikor boltban veszek tojást az is utoljára 2 éve volt.
Tejtermékeket nem nagyon veszünk egyrészt nekem tejcukor érzékenységem van sajnos még a házi tejet sem tolerálja a szervezetem, az ilyen drága laktózmentes ipari kutyulékokat meg inkább nem veszem meg. A szénhidrátokat próbálom minél jobban mellőzni. Ételhez köretnek leginkább párolt zöldségeket nagy ritkán rizst és héjába sült krumplit szoktam csinálni. Vacsorára könnyű joghurtot igyekszem csak enni, reggelire általában tojást eszek teljes kiőrlésű kiflivel vagy zsömlével, nálam a szendvics csak havi 1-2 alkalommal játszik. Halak terén azt esszük amit a párom é sógorom fognak ki mert járnak horgászni, sógorom nem eszi, párom szerencsére imádja velem együtt. Konzerves halakat szoktam még venni.
Igen, nezem es tudom mit eszem. Csak laktozban gazdag tejet iszom, de azt is ritkan. :D Nem tudtam, hogy van laktozmentes tej.
Egyebkent en is szeretnek felcsapni horgaszatra, mert a hal igen kedvelt reszemrol es egeszseges is.
Amugy ket hete nem eszek feher kenyeret..amugy manapsag szinte mindenki foglalkozik azzal, hogy a taplaleka mennyire egeszseges, meg azok is akik gyakran vesznek ilyen bolti szart.
Nagyon figyelek rá, igen. Persze megvannak a korlátaim, a zöldségeim zöme látott vegyszereket, de ez van. Legalább zömmel magyarok.
Alapanyagokat veszek és sok ételcsoportot kerülök. Persze a maradék is megad szinte mindent, az egyet, amit nem, kiegészítőből pótolom, ez van. Nincs jobb alternatívám, nem érzem jól magam minden étrenden, bár orvosilag semmire sem vagyok érzékeny (szerintem. orvoshoz sosem megyek, ahhoz túl antihipochonder és orvosfóbiás vagyok).
Minden tápanyagot nem vágok, de fő alapanyagomban, a tojásban szinte minden van, csak a C-vitamin, kálcium, magnézium az, amire oda kell figyeljek. Az omega3 az, amit már nem tudok követni, de eddig életben maradtam s annyira változatosan eszem, amennyire tudok és jólesik.
Glutént, laktózt, tömény cukrot nem eszem, húst szinte soha (az jó étel, ha minőségi, ott nem egészségügyi okaim vannak), keményítődús cuccokat is ritkán. Ezek nem mind rosszak, de nekem előnyösebb így. Elég fontosnak tartom, hogy ne úgy együnk, ahogy mások szerint jó, hanem hallgassunk a saját testünk jelzéseire.
A zsírban sütés az, amin sosem gondolkodom el, az a gasztronómiám alapja, esélytelen kihagyni, meg se kísérlem. De nekem megéri, ahogy a nyers tojás is, gondolom, mindenkinek vannak ilyenjei. Amúgy kókuszzsírt használok, amiről tudom, hogy egyesek szerint nem jó, de tömegek szerint szuper, nekem a legjobb olcsóbb fajta zsír, a minőségi vaj mellett :) Most szálkásítok, így abból is keveset eszem.
Sokkal jobban érzem magam, amióta jobban odafigyelek az ételeim egészségességére, bár korábban sem voltam rosszul s akkor is változatosan ettem, túlságosan is, a tej, kenyér s főleg a sok cukor rossz ötlet volt, sajna abba nőttem bele.
Szinte vegán étrenden vagyok úgyhogy egészségesebb nem is lehetne. Zöldségek, gyümölcsök, magvak, gabonák, teljes kirőrlésű dolgok, növényi tejtermékek nagy változatossággal. A zöldség nagyrésze saját termesztésű, késztermékeket nem veszünk csak nyers alapanyagokat! Tehát pl tésztát, növényi sajtot se vásárolok hanem készítek.
B12-t szedek.
Igen, de vannak napok, mikor levedlem ezt a felvett szokást.
Egyszer pórul jártam , de nagyon.
Sokáig saláták meg könnyebb fehér húsok tették ki az étkezésem javát. Aztán karácsonykor bevágtam két tányér kocsonyát egymás után, friss fehér kenyérrel.
Szilveszterig kínlódtam a hasgörcsökkel. Azóta mindent eszem,mértékkel.
Szerintem igen. Hogy honnan származnak, abban nem vagyok biztos, csak azt tudom, hogy mit mondanak rá. Amiről már többször kiderült, hogy csalás volt. (Külföldön "élek".)
Amikor valami új dolgot veszek, utánanézek, hogy mit írnak róla, de van, hogy nem is válaszolnak, hogy honnan származik pl. a méz, csak annyit, hogy 10% helyi, a többi máshonnan.
Különböző európai boltokban veszek elég sok dolgot, azokban jobban lehet bízni szerintem.
Húst talán egyszer egy héten, tojást -kapirgálós tyúktól, ha igaz- naponta. Bio dolgokat külföldről kell rendelni, itt túl drága. A forráshelyről rendelem, amikor van valami leárazás, legalább a küldésen.
A zöldségekkel bajom van, drágák is, rondák is. Lecsót mindig elteszek, még van is.
Szeretnék GMO mentes dolgokat enni, de nem tüntetik föl, hiába küzdenek érte. Amin meg önként, jusztis feltüntetik, az bűn drága.
* Juszt is: semmi értelme a mondatban, jelentése már csak azért is...
Az EU-ban pedig nem árusítható gmo-s étel emberi fogyasztásra, így ilyesmi csak a tejtermékekben, húsban, tojásban van - az állati takarmány ugyanis gmos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!