Honnan ered a "villásreggeli" kifejezés?
Ez valami angolból/németből fordított divatszó, vagy hazai gyártmány? A csapból is ez folyik, mintha valami új találmány lenne, hogy lekváros kenyér helyett rántottát is lehet reggelizni.
Egyszerűen nem értem, hogy a tükörtojásnak, virslinek a facebookos posztokban hirtelen miért "mmm... villásreggeli" lett az új neve. Honnan ered ez a bolondéria?
lehet, hogy a tizen-huszonévesek közül egyre kevesebben ismerik
Nincs ezzel semmi baj. Kérdező nem lett lebunkózva. Kérdezett róla, én meg igyekeztem korrekt választ adni, az ismereteim alapján
Én meg a mai fiatalok szókincsét nem ismerem, de ha kell kérdezek én is. Ez így teljesen rendjén van.
talán érdekes lehet, hogy a Pallas lexikona - amit a 19.sz végén 20. sz. elején raktak össze - szerint a villásreggeli "tartalmasabb levén, az ebéd utána nem következhetik 12 v. 1 órakor, hanem csak 3-6 óra között."
Nem akartam kötekedni senkivel, csak egy újabb adaléknak a kérdéskörhöz.
Az eredetét így nem tudom, de olyankor szoktam használni (saját étkezésnél), mikor a reggelit nem lehet lezavarni út közben vagy kapkodva, hanem neki kell ülni, időt adva. Esetleg többféle tartozék-étellel. (ilyen lenne a tipikus "angol reggeli", ha enném, több "fogás" van és időrabló)
Nekem általában feldobja a napom, jobban is lakok tőle, békésebb is vagyok, és később ebédelek utána.
"talán érdekes lehet, hogy a Pallas lexikona - amit a 19.sz végén 20. sz. elején raktak össze - szerint a villásreggeli "tartalmasabb levén, az ebéd utána nem következhetik 12 v. 1 órakor, hanem csak 3-6 óra között."
"
Jókainál is van utalás az "angolos", 5 órakor történő ebédelésre - ami az ötórai tea szokását is ismerve kicsit fura.:-) A pontosan déli harangszókor feltálalt ebéd a városi, zömében német eredetű polgárságra volt inkább jellemző. Falun dologidőben a földeken ettek, ők is déltájban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!