Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért nem lehet minden típusú...

Miért nem lehet minden típusú edényt használni indukciós tűzhelyhez?

Figyelt kérdés
2017. ápr. 11. 13:48
 1/4 anonim ***** válasza:

Mert nem erzekeli es nem fog melegiteni

Asszem csak olyat lehet, ami magnesezheto, szoval amiben van valamennyi vas.

2017. ápr. 11. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Mert igy mukodik a fizika :)


" Az Indukciós főzőlap működési elvéről, az elektromágnesességről:


Az indukciós főzőlap működéseA tűzhelyben található egy réztekercs beépítve a főzőlap felülete alá elektromágnes gyanánt. Mikor erre a tekercsre váltóáramot kapcsolunk, azaz bekapcsoljuk a főzőlapot, az áram áthaladása a réztekercsen, gyorsan váltakozó, más szóval oszcilláló mágneses mezőt hoz létre. Ha ennek a mágneses mezőnek a közelébe megfelelő méretű és minőségű vas alapanyagú készült edényt teszünk, akkor ebben az edényben elektromos áram fejlődik, megnő az ellenállás, így ellenállás-hőmérséklet keletkezik benne – vagyis az elektromágneses mező és az ellenállás hatására létrejön a főzéshez szükséges hőmennyiség. (Érdekességképpen megjegyezzük mindazoknak, akiknek az indukciós szó iskolás koruk tájáról ismerősnek tűnt, hogy ezen az elven, ennek a lehetőségnek a kihasználásával működnek a villanymotorok és a generátorok is!)


Az indukciós főzőlapok közvetlenül magukat az ételkészítéshez használt edényeket és így a bennük levő ételt melegítik fel. A lábas alja és a fala ad olyan meleget, olyan nagy felületen, amilyenen csak lehetséges, és így forralja fel a benne található ételt.


Vigyázat! A tűzhely lapja nem meleg, viszont a rajta álló edény nagyon forró lehet!


A hagyományos tűzhelyek először saját maguk melegszenek fel, és így adják le a hőt az edény aljának – gondoljunk az elektromos főzőlapok pirosan izzó, szinte világító főzőlapjaira, míg mindez nincs az indukciós főzőlapok esetében. Csak a jelzőfény mutatja, hogy be van-e kapcsolva, vagy sem.

A szabályozhatóság úgy történik, hogy csökkentik az áram erősségét, azaz növelik az ellenállást, így szinte azonnal és fokozatmentesen lehet elérni a kívánt hőmérsékletet. Itt látszik annak a fizikai törvényszerűsége, hogy nem mágneseződő anyagból készült edény nem melegszik fel rajta.


"

2017. ápr. 11. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
bizony, ez a mágneses indukcio nagy varázslata. én ugy használom a fozolapot, hogy egy nagy papirlapot teszek rá, arra megy a fazék, igy nem piszkolodik
2017. ápr. 11. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 K...László ***** válasza:
A vas begyűjti a fluxust, az alu és réz kifújja. Utóbbiaktól a főzőlap elektronikája melegedne jobban, de persze az edény is, mert örvényáramok keletkeznek azokban is. Viszont attól függ, hogyan érzékeli az edényt. Ha vasat teszek rá, nő az önindukciós tényező, csökken a rezonancia frekvencia. Rézre fordított a hatás. Nem adja rá a teljesítményt, ha frekicsökkenésre indul be.
2017. ápr. 16. 02:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!