Xilitet (nyírfacukrot) ugyanúgy lehet használni, mint a rendes cukrot?
Nem karamellizálódik, amúgy kb. ugyanúgy használható, igen. Én pontosan ugyanúgy használom, mint anno a répa- vagy nádcukrot. Mivel azokat sem karamellizáltam :)
Élesztőnél normál cukrot szoktak használni, a gombák úgyis megeszik és olcsóbb. Bár sok élesztős dolognál (pl. kenyér) eleve nem kell semmi cukor.
Karemllizálni nem tudod. Élesztőre szórj csak lisztet, az cukor módjára viselkedik.
Viszont minden egyébben ugyanúgy használhatod, sok íve így sütök, befőzök. Még senki nem vette észre, hogy nem sima cukor.
A xilit csak egy édes vegyület, ami több szempontból nem tud úgy viselkedni mint a cukor. Sokszor a cukor nem csak édesít a süteményben, hanem pl. összeragasztja az alkotóelemeket: erre nem jó a xilit, csak arra, hogy édesítsen, ha fel tud oldódni a tészta nedvességtartalmában. Az ízvilága sem olyan "testes" mint a mézé vagy a cukoré.
Nyírfacukros sütemények viszont hatásosan nyírják ki szegény kutyákat: [link] Illetve a xilit nem csak egyszerűen "nem kártékony" a fogak számára, de egyenesen jótékony hatású, a kezdődő fogszuvasodást is képes megállítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!