A tej forralása egyben pasztörizálás is?
Nem, a pasztörizálás egy teljesen más folyamat.
HTST (High Temperature/Short Time, azaz, magas hőmérséklet/ rövid ideig) pasztörizáláskor nem forralják a tejet, hanem úgy 15-20 másodpercre felhevítik 71.7 celsius fokra majd lehűtik körülbelül hat fokra.
Ez az eljárás a mikroorganizmusok 99.999%-át elpusztítja, tehát a tejben élő gomba, baktérium stb kórokozók nem okoznak többé problémát.
Egyes államokban törvénybe ütköző a pasztörizálatlan tejet értékesíteni és fogyasztani, hiszen kezeletlenül a tej okozhat rengeteg súlyos (akár halálos) betegséget. Pld: skarlát, tuberkolózis, szalmonella, tífusz, paralízis és még annyi mást.
A tej forralása ugyan elpusztítja a kórokozók többségét, de rontja a tej minőségét, állagát, ízét is.
Azt tanácsolom, hogy nyugodtan vegyél dobozos tejet. A közhiedelemmel ellentétben a tejbe nem raknak tartósítószereket, mivel egyszerűen nincs rá szükség.
A HTST pasztörizált tej 2-3 hétig elvan a hűtőben, az UHT (Ultra High Temperature, azaz ultramagas, 138, hőfokon 0.1-2 másodpercig kezelt tej) 2-3 hónapig eláll, tégladobozban (aseptic csomagolás) 3-4 hónapig hűtés nélkül.
Sok tejterméket a szervezet számára nagyon értékes és ás forrásokból marha nehezen hozzáférhető D vitaminnal fortifikálnak a tejüzemekben. Nem tudom hogy Magyarországon milyen tejtermékekhez adnak hozzá D-vitamint, de már csak ezért is érdemes lenne gyári tejet inni.
Veresegyházán szoktam látni egy ilyen tejes autót, termelői tejet árul, de az már (úgy tudom) pasztörizált.
A tejgazdaságokat rendszeresen ellenőrzik, a beteg állatokat elkülönítik.
Kölyök koromoban én még "igazi" tehéntejet kaptam, később én hordtam esténként az öcsém számára a házi tejet. Forraltuk, ittuk, nem volt bajunk tőle! Pedig akkor még csak józan paraszti ésszel tartották az állatokat, EU-nak szerencsére akkor még híre-hamva se volt!
Gratulálok az előttem szólónak a copy/paste-ért! Így készülnek a globalizált birkák!
Tisztelt birka,
Sajnálattal kell közölnöm, hogy egyetlen szót sem copy pasteltem, hanem saját kútfőből írtam az angol Wikipedia néhány cikkjét használva proof readingként. Hiszed vagy sem, még a 71.7 celsiusra és hasonlókra is emlékeztem.
Azért nem romlik meg a tartós tej a munkahelyeden, mivel pasztőrözve van. Elmagyaráztam a pasztőrözési eljárást, de ha nem hiszed, járj utána. Az UHT tégladobozos tej HÓNAPOKIG eltartható HŰTÉS NÉLKÜL. Tartósítószert hozzá nem adnak.
Aki az UHT tejre esküszik, az még életében nem ivott igazi frissen fejt tejet!
Az emberek évezredekig megvoltak az élelmiszervegyészek vegykonyája nélkül, csak az utóbbi időben rémisztgetik okkal-oknélkül az embereket!
Miért érzem úgy, hogy ebben lobbiérdekek játszanak közre?
Miért érzem úgy, hogy évezredekkel ezelőtt nem voltunk a világon 6600 millióan? Miért érzem úgy, hogy régebben sokkal elterjedtebbek voltak az ételfertőzésre visszavezethető betegségek, elhalálozások?
Miért érzem úgy hogy a pasztörizálásnak az ég világon semmi köze a vegyszerekhez?...
Remélem a gazdasági versenyhivatal egyik eljárásának leírása elegendő bizonyítés arra, hogy az UHT tejekben tartósítószer nincs:
Keressetek rá a tartósít szóra és következtessétek ki, hogy igazam van. Részemről ennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!