Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A tej forralása egyben pasztör...

A tej forralása egyben pasztörizálás is?

Figyelt kérdés
Nyers tejet vásárolok, egy nagy tartályból mérik. A termelőnek van egy autója amiben van a tartály beszerelve, digitális kijelzős kapcsolótábla, higiénikus feltételek. A lefejt tejet átszűrik, majd lehűtik 3,7 fokra. Ezután mérik ki a tejet a helyszínen. ha én ezt felforralom otthon, akkor nyugodt szívvel adhatom a 3 éves kislányomnak is?
2008. okt. 12. 12:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
93%
Korábban írtam a kint felejtett dobozos tejről.Tehát kibontott dobozról beszélek ami három nap után sem romlott meg.Értem a pasztörizálás fogalmát,de amikor kibontja az ember és nem teszi hűtőbe akkor már az a tej találkozik a baktériumokkal...Ez már szerintem tartósító.Egy világhírű amerikai cégről, aki aloé alapanyagú termékeket gyárt nemrégiben,kb.25 év után kiderült hogy egy bizonyos termékében igenis használt tartósítót.Becsapta az embereket...
2008. okt. 13. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim válasza:
91%

Igen, nyugodtan megitathatod a kislányoddal ezt a tejet. Egyébként a forralás és a pasztőrözés nem ugyanaz. A forralással felmelegíted a tejet 100 Celsius fok közelébe, tehát forráspontig. Pasztőrözéskor pedig csak 72-76 C fokig és hőn tartják 40-15 másodpercig, majd visszahűtik 5 C fok alá. Ez a hőmérséklet és idő intervallum a TBC baktérium elpusztulási értéke. Tehát ez úgy van meghatározva hogy a TBC baktériumok 99,9%-a elpusztuljon a hőkezelés során. Ezért merem azt mondani, hogy a kislányod is fogyaszthatja.

Természetesen ügyelni kell arra, hogy ne abba az edénybe töltsd vissza amelyikben a nyers tej volt, amíg az nincs megfelelően elmosva.

2008. okt. 22. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
69%
forrald úgy, hogy ne egy pillanatra hevüljön forrásig, hanem kicsit tovább tartsd ott.
2008. dec. 29. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2008. dec. 30. 14:39
 15/16 alf válasza:

A pasztörizálás kb 70 fokosra melegíti a tejet egy rövid időre.


A főzés 100 fokosra hosszú időre.


Az UHT (Ultra High Temperture) technológia 135 fokra melegíti egy pillanatra.


A kérdésre az a válasz, hogy a főzött tej teljesen biztonságos, mivel minden élő organizmusban (pl baktériumok) a vizet felforralva elpusztítod azt.


a pasztörizálás ennél "kevésbé" biztonságos, ezért marad pl annyi baktérium, hogy meg tud romlani (aludni) a tej.

2012. máj. 29. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim válasza:

60-70 fok között, fél órán keresztül hőntartva, vagy forralva meglehet inni.

Üdv: fiatalosikecskesajt.gportal.hu

2013. júl. 14. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!