A tej forralása egyben pasztörizálás is?
Igen, nyugodtan megitathatod a kislányoddal ezt a tejet. Egyébként a forralás és a pasztőrözés nem ugyanaz. A forralással felmelegíted a tejet 100 Celsius fok közelébe, tehát forráspontig. Pasztőrözéskor pedig csak 72-76 C fokig és hőn tartják 40-15 másodpercig, majd visszahűtik 5 C fok alá. Ez a hőmérséklet és idő intervallum a TBC baktérium elpusztulási értéke. Tehát ez úgy van meghatározva hogy a TBC baktériumok 99,9%-a elpusztuljon a hőkezelés során. Ezért merem azt mondani, hogy a kislányod is fogyaszthatja.
Természetesen ügyelni kell arra, hogy ne abba az edénybe töltsd vissza amelyikben a nyers tej volt, amíg az nincs megfelelően elmosva.
A pasztörizálás kb 70 fokosra melegíti a tejet egy rövid időre.
A főzés 100 fokosra hosszú időre.
Az UHT (Ultra High Temperture) technológia 135 fokra melegíti egy pillanatra.
A kérdésre az a válasz, hogy a főzött tej teljesen biztonságos, mivel minden élő organizmusban (pl baktériumok) a vizet felforralva elpusztítod azt.
a pasztörizálás ennél "kevésbé" biztonságos, ezért marad pl annyi baktérium, hogy meg tud romlani (aludni) a tej.
60-70 fok között, fél órán keresztül hőntartva, vagy forralva meglehet inni.
Üdv: fiatalosikecskesajt.gportal.hu
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!