AZ első leírása már ott sántít, hogy a teafüvek nagy részét tilos forrásban lévő vízzel leönteni.
Pl. a zöld teát sosem szabad forrázni, mert az keserűvé, élvezhetetlenné teszi az ízét. 60-85 fok között vízzel kell felönteni, és fél-3 percet áztatni ízlés szerint.
A standard fekete teát szintén nem forrásban lévő, hanem max. 90-95 fokos vízzel öntjük fel. 1-1,5 percig áztassuk. A darjeeling típusú fekete tea kivétel, ez 3-4 perc áztatást igényel
Az oolongot is 90-95 fokon készítjük, és 3-10 perces áztatást igényel.
A fehér teát maximum 70-75 fokos vízzel szabad felönteni, különben szintén megkeseredik. 7-10 percig kell áztatni.
Hőmérő...
A forrásban lévő víz hőmérséklete 100fok.
"5 perc állás után"
Ezt nem lehet így kategorikusan kijelenteni. Sok fekete tea 5 percnél már kezd keseredni, de 2-3 percnél még pont jó. Filteresben pl. a Teekanne fekete tea jól bírja a gyepálást akár 10 perccel is iható, de filteresben is van, amit nem érdemes 2-3 percnél tovább nyüstölni. A gyümöcsteáknál meg teljesen el lehet szállni az áztatással, némelyik bírja a félnapost is és finom. Szóval tuti recept csak az adott fajtával szerzett tapasztalataid alapján lesz.
...ìzlés szerint tálaljuk a kész a teát!(cukor,citromlé,szörp....)
A következő kérdésben pedig megtanuljuk, hogyan üssünk fel egy tojást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!