A koffeinmentes kávé is egészségtelen?
"A sima kávé az,ez tény"
Ezt te állapítottad meg? Mert pont mostanában analizálták sok helyen hogy 4-5 kávé egyáltalán nem ártalmas.És ezt komoly egészségügyi vizsgálatokkal elemezték.
ha olyan rohadt egészségtelen lenne a koffein, akkor miért árulják a patikában tablettaként?
a koffein szellemi és testi frissességet ad, felélénkít fizikailag és szellemileg...segít a koncentrációban, javítja a vérkeringést...de nem mértéktelenül fogyasztva
A koffeinmentes kávé árthat a szívnek
A koffeinmentes kávé jobban árthat a szívnek a normális kávénál, mivel növeli a vérben azon zsírmolekulák szintjét, amelyek károsak a keringési rendszerre - derül ki egy közelmúltban végzett felmérésből.
A tudósok úgy gondolják, hogy a meglepő jelenség mögött az húzódik meg, hogy a koffein nélküli kávét zsírban gazdagabb kávébabból készítik. A 187 személyből álló vizsgálati csoport egy része három hónapon keresztül 3-6 csésze rendes kávét, másik része ugyanolyan mennyiségű koffeinmentes kávét fogyasztott, a harmadik része egyáltalán nem ivott feketét.
A kísérlet előtt és után megvizsgálták a résztvevők vérmintáit, elsősorban a koleszterin és más zsírok szintjére koncentrálva. A vizsgálat eredménye igen meglepő, hiszen nem a koffein tartalmú kávé okozott káros elváltozásokat.
Az elmúlt években több olyan tanulmány született, mely a koffeines kávé jótékony és a koffeinmentes kávé káros hatásait mutatta be. Így meggondolandó, hogy nem az árt-e igazán a szív- és érrendszernek, ha az ember lemond a hagyományos kávéról és a koffeinmenteset részesíti előnyben. Meglepő, de több tanulmány is igazolta, hogy a koffeines és a koffeinmentes kávé egyaránt csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A koffeinmentes kávé káros hatásait is több orvoscsoport vizsgálta. Bebizonyították például, hogy a koffeinmentes kávét olyan kávébabból állítják elő, melynek sokkal magasabb a zsírtartalma, ezáltal a vér koleszterinszintjét jelentősen emeli. Ez fokozza az érelmeszesedés és a későbbi szövődmények kialakulásának kockázatát. Egy 2005-ben elvégzett vizsgálat szerint azoknál, akik hozzászoktak a rendszeres koffeinfogyasztáshoz, a koffein szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatásai mérsékelt kávéfogyasztás esetében csak minimális mértékben voltak kimutathatóak, ugyanis a szervezetükben tolerancia alakul ki.
Azoknál az alanyoknál, akik nem voltak hozzászokva a koffeinfogyasztáshoz, már mérsékelt adag után is egyértelműen kimutathatóak voltak a koffein káros hatásai. Ezzel szemben a túlzásba vitt kávéfogyasztás rendkívül káros a szervezetre, de a szívinfarktus és a koffeinfogyasztás közötti összefüggést egyértelműen nem sikerült igazolni. Nagy esetszámú tanulmányok alapján azt bizonyították, hogy napi 4 csésze kávé fogyasztása mellett mutatható ki egyértelműen, hogy ez az infarktus és egyéb szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora lenne, kb. 2,5-szeres rizikót jelent a kávét nem fogyasztó populációhoz képest.
Összességében elmondható, hogy azoknál, akik hozzászoktak a koffeinfogyasztáshoz, az egészségük megóvása szempontjából inkább javasolt továbbra is mérsékelt kávéfogyasztás a koffeinmentes kávéra történő áttérés helyett.
Nem amgamtól mondtam le róla,írtam,hogy érzékeny vagyok rá,a koffeintől szédülök,fáj a fejem,nagyon hamar felszökik a vérnyomásom és látászavarok is előfordultak,ezért nem iszom.
A sima kávé a bőrnek mindenképpen árt,nem csak a ,,belső" károkra gondoltam. Nyilván élénkítő,de nem biztos,hogy ez a legjobb megoldás.
A kérdés arra vonatkozott,hogy az a heti 3-4 csésze árthat-e...
20 éve napi 4-5 erős kávét iszom, és a bőröm mint a babapopsi
_DD
41F
Kedves Kérdező, Válaszolók!
Igazából az a baj, hogy a legtöbb tudományosnak mondható kérdésekre adott válaszokban a válaszolók jelentős része SOHA nem jut el odáig hogy valamire úgy adjon választ hogy előtte az adott témában megpróbál a lehető legkörültekintőbben tájékozódni. Sőt az első pár válaszoló odáig jut, hogy a google segítségével válaszokat MÁSOL. Ennek mi értelme van? Ha a kérdező nem síkhülye, azért ezeket jó eséllyel ő is megtalálhatja magának. Ráadásul kb. 5 mp-et töltött el a válasz bemásolásával és hátradőlt hogy "már megint én voltam a király" és örül hogy milyen marhára hasznos tagja a társadalomnak. Pedig NEM. :)
Az eredeti kérdésre egy sokkal pontosabb válasz:
A koffeinmentes kávé nem egészségtelenebb mint a koffeines, csak kevesebb benne a koffein (valójában nem mentes, tehát azzal számolni kell hogy ha tényleg érzékeny vagy rá, akkor lehetnek annak is mellékhatásai). De fontos tény hogy elsősorban két kávé típussal találkozol: Robusta és Arabica. Előbbit előszeretettel használják a gyártók koffeinmentes kávé elkészítésekor, mert a zsírosabb kávészemek a koffein kioldási technológia során több kávé "ízt" tartanak magukban mint az Arabica fajták. Így ha Robusta fajtából főzött kávét iszol, akkor bizony el kell fogadnod, hogy a véredben a keringésrendszeri betegségeket negatívan befolyásoló zsírsavak nagyobb százalékban fognak megjelenni. Ez növeli az ilyen jellegű betegségek kialakulásának kockázatát! De ez a koffeines változatnál is igaz, csak ezt a nagyon "alapos" újságcikkek és blogok írói elfelejtették hozzátenni a világgá kürtölt eredmények mellett. Tehát azoknak akik lusták olvasni íme a konklúzió:
Az ARABICA kávék fogyasztása egészségügyi szempontokból előnyösebb mint a ROBUSTÁÉ, különösen a koffeinmentes változatot fogyasztók körében!
Nem mellesleg sokkal finomabb és drágább is. :)
Üdvözlettel: A. Z.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!