Mennyi egy normál adag étel egy 14-15 éves lánynak?
Ilyen nincs, van, aki 140 centis, vékony és nem aktív, van, aki 190 centis és sokat sportol, az anyagcseréjük is lehet egészen más... S nem mindegy, hogy ez az egyetlen főétkezésed a napban, mert olyan fajta vagy, vagy 8-szor eszel plusz nasik...
De étteremben, menzán sosem láttad az adagokat? Mondjuk azok sem egyformák, az egyszer igaz. Kaptam már étteremben felső hangon 100 kcal-os zöldséges ételt, csak néztem, hogy mit képzelnek a vegákról, azoknak nem kell kalória?
Általában azért látszik, mi egy emberi adag, s egy 14 éves lány simán ehet annyit, mint egy nagyobb férfi, én ennyi idősen ipari mennyiségeket toltam be...
Igen, egy felnőtt étel teljesen jó, sőt. Már elég nagy vagy, de még fejlődsz, simán kellhet több, mint egy felnőttnek, ez persze a felnőtt paraméterein múlik. Amióta nem vagyok kövér, 2000 kcal alatti a kalóriaigényem, ha nem vagyok aktív, pedig az én anyagcserém gyorsabb az átlagosnál... Sokaknak 1600 kell. Persze van, akinek 4000. A kalóriaigény rengeteget szór, ezért kell annyit enned, amennyi neked kell, nem annyit, amennyit más eszik. Gyerekkoromban 2-3-szor annyit ettem, mint anyám s ugyanakkorák voltunk... Sok ilyen eset van.
Ebben a korban talán még az is működik, hogy annyit eszel, amennyi jólesik, legalábbis jó étrend mellett, hisz rengeteg elhízott gyerek van. Mondjuk ez felnőtteknél is segíteni szokott, a jó étrend... Max. néhányunknak sokáig tart megtalálni, hogy számunkra mi a jó.
Ez erősen függ attól, hogy
- milyen súlyú, magasságú
- milyen aktivitású (egész nap ül vagy heti 7x sportol)
- milyen anyagcseréjű
az adott lány
Illetve attól, hogy milyen ételről van szó. Más a normál adag egy jó nehéz marhapörköltből nokedlivel mint egy rukkolasalátából vagy egy tál levesből.
Összességében 14 évesen egy felnőtt adagot megenni általánosságban véve teljesen normális, de egyszerűen hagyatkozz a szervezetedre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!