Miért van igény az otthoni cukrászokra?
Szerintem ízben érezhető a különbség. Normális tortát cukrászdában még nem ettem, Mind vajas és gejl.
Plusz rugalmasabbak is, akartam rendelni szülinapra zserbót és a cukrászdában közölték, hogy náluk nincs és amúgy is miért nem tortát veszek születésnapra. Talán azért mert a szülinapos nem azt akar.
Ilyen probléma magáncukrásszal nincs. Ha megtudja csinálni megcsinálja, ha nem akkor ajánl más opciót, de nem tukmálja rád a hülyeségét.
Hadd meséljem el a személyes tapasztalataimat. Van egy haverom, aki cukrász végzettségű. A munkája más, de vállal otthon tortakészítést. Nagyon kreatív, ízléses, és persze finom tortákat készít. Anno a barátnőmnek rendeltem tőle tortát, annyit kértem csak, hogy virágok legyenek rajta, és hogy a saját ízlése szerint készítse el. Olyan gyönyörűt kreált, hogy a barátnőm sírva fakadt, amikor meglátta. Tényleg szép volt, még arra is vette a fáradtságot, hogy vegyen igazi virágokat (marcipán meg valódi virág is volt rajta). Hónapokra előre be van táblázva, én is 2-3 hónappal előtte szóltam neki, és így is alig tudta bevállalni. Nem tudom, milyen alapanyagokból dolgozik, de ízre tökéletes volt, míg a cukrászdás tortákkal kapcsolatban elég sok negatív tapasztalatom volt már. Vagy ha nem is negatív, de nem ízlettek annyira - én mondjuk kifejezetten kényes vagyok a tortáknál a tészta állagára. Szerintem olcsóbban is dolgozik, mint egy cukrászda, bár ez nálam nem volt döntő szempont.
A másik: munkámból fakadóan szinte minden hétvégén esküvőkön veszek részt. Így elég sok esküvői tortát volt már alkalmam megkóstolni, és tudom, hogy a környékünkön melyik honnan származik. Ezt a srácot szoktam ajánlani én is, ha kérdeznek, de mások is, elég jó híre van. Évek alatt eljutottam oda, hogy ha tudom, hogy ő készítette a tortát, akkor feltétlenül eszek belőle, de ha cukrászda készítette, akkor inkább kihagyom. Nem azért, mert az biztos rossz, csak ciki otthagyni a tányéron a háromnegyedét, ha mégsem jön be. (Annyira nem is rajongok a tortákért, szóval nem eszek meg bármit csak azért, mert édes.) A higiéniával kapcsolatban meg inkább megbízom egy házi konyhában, mint egy cukrászatban, ahol alkalmazottak dolgoznak alacsony fizetésért, akik valószínűleg leszarják, mit adnak ki a kezeik közül, és milyen körülmények uralkodnak az üzemükben.
A lakótelepi átlagcukrászdák tortái gyalázatos színvonalúak. Minden finomságot kispórolnak belőle. Vaj helyett margarin, tejszín helyett növényi habpótló, dió helyett napraforgómag, ócska lekvárok, olcsó bevonók, friss gyümölcs helyett akciós vacak befőttek a süteményben stb. Persze, hogy olcsó.
Egy rendes cukrászdában, ahová margarin, nővényi tejszín és vanília aroma meg más aroma, színezék, vagy dejó be nem teszi a lábát, nem kapsz tortát szeletenként 400 forint alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!