Tényleg "ciki", hogy csak ez van a hűtőnkben? Vannak hasonló helyzetűek? Vidékiek?
Faluban élünk. Kemény munkával keressük a kenyerünket. Spórolni is muszáj, meg mindenből termelünk is magunknak. A hűtőnkben általában házi tej, tejföl, túró, szalonna van. Van elspájzolva paradicsom, uborka, lekvárok. Mélyhűtőben szezongyümölcsök (málna, eper, ribizli), bab, borsó, paprika. Pincében krumpli, sárgarépa, karalábé. stb. Amit boltban vásárolunk: káposzta, karfiol (ritkán), fűszerek (csak az alapvető), kenyér, néha kolbász vagy sajt. A multkor beszélgettem egy ismerősömmel interneten keresztül. Kértem, hogy adjon tanácsot, mit főzzek. Mikor felsoroltam, hogy mik vannak itthon, elcsodálkozott. Általában naponta beszélünk, megkérdezzük mit evett a másik, és nekem olyan furcsa, hogy náluk mindig valami különleges kaja van, párolt ez-az, ilyen-amolyan öntettel, mindenféle fűszeres csirke, húsok, stb. Kicsit elszégyelltem magam, hogy mi ilyen spórosan élünk. Vagy ez normális? Mondjuk nem igénylem mindig ezeket a kajákat, de néha mondjuk veszünk mi is csirkét, elkészítjük különlegesebben, szóval nem az vagyok, aki még sosem látott ilyet.
Tulajdonképpen az lenne a kérdésem, hogy kívülről ez úgy jön le, hogy sajnáljuk magunktól ezeket az ételeket, meg ezt a változatosságot? Vagy vidéki embereknél ez átlagos?
(Megyeszékhelyen élek, nő vagyok.)
Szerintem teljesen rendben van, amit írsz.
Sőt, nálunk is hasonlóak vannak a hűtőben, leginkább mert ehhez van normálisan, amennyire lehet tápmentesen és antibiotikummentesen tartott állatokból megbízható forrásunk: tojás, túró, sajt, szalonna, májas stb.
Másrészt, ha arra vágysz, nem egy nagy valami fűszereket, különleges hozzávalókat szeretni, pláne, ha még kertetek is van.
- A fűszereshez egyszer kell beszabadulni, egyikből sem használ az ember nagy mennyiséget.
- Kakukkfű, zsálya, rozmaring, oregano, snidling, simán megterem és áttelel a vidékünkön. Rukkola, koriander, bazsalikom, majoránna egynyári, de az első kettő elveti magát, az utóbbi kettőről tudsz magot fogni.
- Hasonló a helyzet a különleges zöldségekkel: pl. egy sárga, csíkos vagy gömb cukkini sem igényel más törődést, mint egy sima zöld. De tavaly próbálkoztunk padlizsánnak is, köszöni, imádta a helyet.
- Nagyon sok minden különleges mag beszerezhető gazdaboltban, alaposan szét kell nézni / tudni kell, hogy mit keresel.
- De érdemes szétnézni tartanak-e a környéken magbörzét, ott lehet csereberélni / potom pénzért maghoz jutni. (Innen van pl. Hokkaido tököm.)
- Ha minden kötél szakad, ott az internet is. Én idén rendeltem egy csomó különleges paradicsom és chili magot: 300Ft/10 szem, viszont nyílt beporzású mind, lehet belőle magot gyűjteni.
- Munkatársak, ismerősök: ha tudnád milyen növénybiznisz megy felénk... :D
Tehát az, hogy különleges egy alapanyag, nem feltétlenül jelenti azt is, hogydrága. Nem csak azért érdemes ilyen különlegességekkel, hogy az ismerőseid előtt felvágj: nagyon ízletesek és egészségesek is (pl. kutatások kimutatták, hogy mennyivel másabb vitaminok vannak egy sárga és egy fekete paradicsomban, mint egy pirosban).
De a fűszeres csirke nem olyan drága...
Bár mélyszegénységben lehet az.
Akkor indiai ételeket lehet csinálni, amiket én speciel szeretek. 200 forintos rizs (vagy 350-es sárgaborsó) és hasonló árú zöldség, rá 20 forintnyi currypor... Néha kókusztej is kerül rá, ami szintén nem drága, én csinálom, mert csak az jóízű és édes, a kókuszkrémek rém rosszak szerintem (bár azok is egész olcsók).
De pár fűszeres csirkecomb sem vág földhöz szinte senkit.
8-as vagyok:
Csak tudnám, mi az a beírásomban, ami ennyire lerontja a válaszomat.
Ezt meg tudjátok nekem magyarázni, mert egyáltalán nem értem???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!