Miért van az, hogy mindig ilyen helyeken kapnak ételmérgezést az emberek?
Vagy 260 gyerek lett rosszul egy óbudai iskolában. 2 éve meg egy balatoni üdülőn 40 gyereket kellett bevinni kórházba ételmérgezés gyanúja miatt. Hallottam olyat is, hogy egy idősotthonban egy krémes sütitől lettek rosszul az öregek.
Mi ennek az oka? Direkt ilyen rossz ételeket szállítanak oda vagy csak nem figyelnek oda a tisztaságra a konyhában?
Ismert vendéglőkben, éttermekben nem történtek ilyen esetek.
Nem, ennek csak az az oka, hogy egy étteremben/vendéglöben nem ugyanazt eszi mindenki és nem kerül EGYSZERRE rengeteg ember kórházba, hanem maximum 3-4 valaki.
Emellett az ilyen otthonokba/óvodákba/iskolába úgy szállítják e központi konyhákból az ételt, és nemcsak a konyhán múlik a minöség, hanem a szállítás során is elfordulnak mulasztások, megszakad a hütölánc - és már romlani is kezd egy csomó kényesebb étel.
Egy étterem meg ott helyben készít kisebb adagokat, ha kell, akkor újra elkészítik, ha kevés és így nincs tárolási gond, illetve a szállítással kapcsoaltos problémák fel sem merülhetnek.
Hát, be kell nézni néhány közétkeztetési konyhába, és nem fogsz csodálkozni. Penészes valami? Lejárt? Ki nem dobnák. Jó az még, felszolgálják. Van némi rizikó ugyan, hogy megbetegszenek az emberek, de alapvetően kicsi. Azokat a kajákat, amiket te már régen kidobnál, simán felhasználják, és az esetek 99,99999 százalékában nem is lesz baj. Néha meg lesz.
Nyilván van olyan étterem, amelyik ad a jóhírére, és ott sosem szolgálnának fel ilyesmit, sőt rossz kaját sem mernek felszolgálni, mert a vendég nem megy többé vissza. De egy öregotthon, iskola stb. mit tud tenni? Megvan a szerződés egész évre, bármilyen moslékot adnak hétfőn, kedden is náluk eszik mindenki, meg a hét többi napján is.
#4-es, szerintem inkább ne akarj okos lenni olyan dologban, amihez nem értesz.
A vér maximum gusztustalan, természetesen nem okoz ételmérgezést.
Ha a húslé belefolyik egy készételbe, attól függ, hogy megromlik e tőle, hogy mikor történik utána hőkezelés.
Ha sokára, akkor igen, jó eséllyel hamarabb kezd el megromlani az étel.
Ami még mindig nem okoz semmiféle ételmérgezést, súlyos esetben okozhat ételfertőzést. A mérgezés más kategória.
Megjegyzem a kérdésben lévő esetek is fertőzésnek minősülnek.
(Csak hogy legalább az alapfogalmakat tisztába tegyük)
Egyébként étteremben is előfordulhat ilyen eset, csak nem lehet bizonyítani.
Ahhoz ugyanis rengeteg embernek kéne ugyanazt enni, és ugyanarra panaszkodni, de egy széles kínálatú étlapnál nagyobb a szórás, és ennek kicsi az esélye.
Ha mégis megtörténik, akkor se egyszerű az eset, mivel hitelt érdemlő bizonyítást csak az adhat, ha az adott ételből kórokozókat tenyésztenek ki.
Na most ételmintát, törvényi előírás szerint 30 adag étel fölött köteles elrakni egy üzem, alatta nem.
Egy közintézmény, vagy bármi olyan hely, ahol nagy adagokban főznek, nem tudja letagadni az elkészített adagot, kötelezően raknak is el ételmintát, és őrzik 3 napig.
Ezzel szemben egy a la carte étterem maximum nagyobb csoportoknál rak el, a sima étlapos kajákból soha, hiszen vagy nem főznek 30 adagnál többet, vagy azt mondják, hogy kevesebbet főznek, leellenőrizhetetlen, a lényeg, hogy nincs minta, nincs bizonyíték.
Így hiába fosik 2-3 ember, megvonják a vállukat, és letudják annyival, hogy máshol ettek valami rosszat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!