Miért lesz savanyú a tea a C vitamintól, ha igaz az, hogy a forróság "megöli"?
Az egy tévhit, hogy megöli. De ha egy tévhit elterjed, nincs mi megállítsa...
Ha érdekel:
Az aszkorbinsav (C-vitamin) 190-192 celsius fokon bomlik. A forrásban lévő víz hőmérséklete mennyi? Rakd össze....
A C-vitamin alatta is erősen bomlik, forró vízben már nagyon. Csak nem bomlik el 100%-osan azonnal, ahhoz tényleg magas hőmérséklet kell.
Ez olyan, mintha azt mondanánk, a víz kb. 100 Celsius alatt nem párolog :D
Még rövidebb ideig tartó főzésnél is marad a C-vitaminból, csak ugye nagy része elbomlik. Minél hosszabb ideig főzzük, annál több. S minél magasabb hőmérsékleten, annál lelkesebben. Viszont 200 Celsiusnál nem marad belőle, az már biztos.
Fényre is bomlik, de persze szobahőmérsékleten sötétben is bomlik, csak ott egész lassan.
A 42 Celsiust szokták emlegetni, fölötte már erősen bomlik, bár ez nem egzakt kifejezés, de a bűvös határ az a közel 200-as érték, nem a 42, a 42-nél nem lépünk át semmit, ha jól tudom, már a C-vitamint nézve, mert a fehérje az arrafelé csapódik ki, ezért veszélyes a nagyon magas láz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!