Azért, mert húst eszek majdnem minden nap az sok kiadást jelent?
Komolyan mondom,hogy nem értem ezt..azt olvastam valahol,amikor valaki megkérdezte,hogy miért nem jönnek ki anyagilag a családjával,erre az egyik válasz ; lehet,hogy nem kénne,húst enni mindennap.
Dehát mással nem lakik jól az ember.Rendben egy napot kibirok,de már másnap éhezem,mert nem lakok jól mondjuk; túros tésztával,mákossal,grízesel,stb.. Van csirkecomb,csirkefar-hát az utobbi nagyon olcsó,de lehet mondjuk húst leves belőle,ami 500 ft-ból megvan.
Én amikor nem húsos ételt csinálok,többre jövök ki,mintha vettem volna 1 kg tarját. És még éhes vagyok,ezért plusz dolgokat veszek és ez plusz pénz....annyira idegesítő,hogy ezzel jönnek egyesek,mikor tudom,hogy olcsobban jővők ki egy pörköltel( mondjuk) ami sertésből van.Mintha vennék ezt azt ami nem hús és még jól is lakjak.
#7: Az azért durva, ha egy salátával és 2 zsömlével jóllakik valaki, az semmi kalória. Hacsak nincs tele sajttal a saláta vagy valami más tartalmas cuccal. Az én igen könnyű páromnak könnyű fizikai munka mellett is derekas étkezések kellenek, hús speciel nem, csak sok szénhidrát sok zsírral s azért fehérjét is eszik :) Mindketten olyanok vagyunk, hogy NEM lakunk jól 1000 kcal alatt, csak még sokkal éhesebbek leszünk, aminek a kellemetlen csak ételre gondoláson túl más hátrányai is vannak. Nem vagyunk jók éhezésben.
Ezt nem tudtam a nyugatiakról, de az én, ételre pénzt nem igazán sajnáló anyám is csak vasárnap főzött húst, amitől egy idő után vega lettem, mert nem bírtam ilyen gyakran húst enni... De van, aki mindig húst eszik (ismerek olyat, aki nem nevezhető gazdagnak, soha nincs nála vaj vagy citrom vagy rendes tejföl, csak ezek gyenge helyettesítői, de hús mindig van). Nem gond, amíg azért nem viszi túlzásba a fehérjebevitelt, mert az sem jó. A kalóriabevitelt nem lehet egészségesen fehérjére alapozni (roppant drága is lenne a legtöbb esetben).
Szeretem a húst, de heti 2 maximum 3 alkalomnál többet nem kívánok belőle és ebben nem csak a tiszta húsétel van benne, hanem a felvágottak is. Nagyon jól elvagyok tésztával, főzelékkel, imádom a lecsót, rántott sajtot, rántott cukkinit vagy tököt, gombapaprikást, tojásos nokedlit és még sorolhatnám. Szerintem az állandó húsevés és az állandó salátaevés között azért vannak egyéb variációs lehetőségek is.
Nem hiszem, hogy így kevesebbet költök az étkezésre mint aki minden nap húst eszik, nem is a spórolás miatt eszek viszonylag kevés húsételt, hanem mert én így szeretem.
Eloszlatom a hülyeségeket kérdező, hátha véget vet a felháborodásodnak :)
"Dehát mással nem lakik jól az ember.Rendben egy napot kibirok,de már másnap éhezem,mert nem lakok jól mondjuk; túros tésztával,mákossal,grízesel,stb.. "
Merthát ezek szar alternatívák. Ha szart eszel, és nem is értesz hozzá, nem kell meglepődni, hogy éhes maradsz!
A fehérjét nem tudod szénhidráttal helyettesíteni. Rizs, telítő zöldségek pl. bab, lencse, borsó, tökfélék, brokkoli, karfiol, stb.
"Van csirkecomb,csirkefar-hát az utobbi nagyon olcsó,de lehet mondjuk húst leves belőle,ami 500 ft-ból megvan."
Igen, egy embernek, észkombájn. Egy 4-5 fős családnak meg a duplája, triplája, és akkor 1000-1500 ft a levesbe a hús, és még a zöldséget,tészát nem számoltad fel, és azt, hogy ez csak egy LEVES, főétel nélkül. Ha meg főz egy zöldséglevest, az megvan ennyi főre is 500-ból.
"Én amikor nem húsos ételt csinálok,többre jövök ki,mintha vettem volna 1 kg tarját. És még éhes vagyok,ezért plusz dolgokat veszek és ez plusz pénz...."
Mint fentebb említettem, ez azért van, mert teljességgel hülye vagy, és tömény szart eszel, amitől nem csoda, hogy éhes maradsz.
Amivel jól ki lehet váltani a húst, és olcsóbb: bab, lencse, tojás, zabból készült fasírt (zöldségekkel), esetleg szója, csicseriborsó, szejtán - ezek mind fehérjedúsak, és adj hozzájuk némi zsiradékot, hogy elég kalória is jusson (mondjuk rántásos babfőzelék, vagy bő olajban sült "fasírt").
De ha okosan választasz köretet, az is segít. A rizs például jobb mint a tészta, de a durum tészta is jobb mint a fehér (és az aldiban kb 10 forinttal drágább csak, ennyit megér), mert hosszabb ideig eltelít. Én szeretem a krumplit is, a benne lévő keményítőt tovább tart lebontani, mint pl a fehérkenyeret (ami helyett jó választás egy tömörebb barna vagy rozskenyér, esetleg valami magos, bár ezek már drágábbak, de ha akarsz, süthetsz otthon).
Nassolni valónak jobban megéri szotyit, mogyorót, aszalt gyümölcsöt választani, mint csokit vagy csipszet. Egészségesebb, és ami fontos: hosszabb ideig ad energiát. Drágábbnak tűnik, de kevesebb elég belőle.
Nyilván egyik napról a másikra nem fogsz heti öt napot elviselni hús nélkül, de ha okosan változtatsz, akkor szép lassan nemcsak hogy olcsóbban, de akár egészségesebben is kijöhetsz.
Ami inkább nagy kiadás a környezetemben, az a sok szeletelt felvágott, ropi, feleslegesen márkás termék és kész kaja, amit egyszerűen nem engedhetnének meg maguknak, de megszokásból mégis veszik. Ezek helyett kéne olcsó zöldséget, gyümölcsöt választani, például répát, almát, káposztát, ilyenkor télen narancsot, nyáron paradicsomot... Ezekből naponta kéne nyersen enni, és a főtt ételekbe is rakni.
És ami még nagyon fontos: elég (min 2 liter) folyadékot (vizet) kell fogyasztani!
14
Meglátszik,hogy még nem csináltál far-hát levest,mert hogy nem 1500- ból van meg egy 4 tagú családnak az tuti.MAXIMUM:700
De ha gondolod írok árakat és kiszámolhatod észlény...
15
Jól elmagyaráztad,köszi!
Dettó, sokkal jobban kijönni 1 kiló csirkemellel, combbal, mint mindenféle extra kajákkal.
Még a legócskább virsli kilója is 600-800 Ft, mint a csirkecomb. Szóval magam sem értem ezt.
Amúgy ha netán kiszaladok a pénzből, akkor csirkét sütök rizzsel, salátával. Olcsó, kiadós, és van benne minden tápanyag.
Én is úgy vagyok, mint te, kérdező, hogy nem tudok jóllakni, azaz nincs teltség érzetem, nem érzem magam komfortosan, ha nem eszem húst, de akkor sem, ha nem eszem szénhidrátot, vagy keményítőt. Nekem egy komplett étkezéshez általában kell valamennyi hús (időnként kiváltható sajttal, tojással), kell keményítő (krumpli, rizs, kenyér), és kell szénhidrát (zöldség, savanyúság, stb). Ha bármelyik hiányzik, már nem érzem azt a kellemes teltséget, amit egy komplett étkezés során.
Igazából nem kerül sokba, bár nem a spórolás a célom, de nem vagyok nagyétkű. Nemrég 30 deka húsból csináltam pörköltöt (ha 2000 Ft/kg áron számolok, akkor is csak 600 Ft, de nyilván nem annyiért vettem), és három napig komplett ebédem volt belőle nokedlivel, savanyúsággal.
Vagy például vacsorára megeszem 5 dkg füstölt-főtt tarját (80 Ft), két szelet kenyeret, az 20 Ft (ha két zsömlét, akkor 30 Ft), viszont nekem kell valami zöldséget is enni hozzá, paprikát, paradicsomot, uborkát, retket, zöldhagymát, stb, ahhoz, hogy meglegyen a komfortérzetem. Na, ez nyáron nem gond, de ilyenkor jóval drágább, mint a hús. Szerencsém, hogy egy kis csalamádé, vagy céklasaláta is megteszi.
Ha már spórolás, akkor én úgy tudok spórolni, hogy ott és akkor veszem meg a húst, amikor olcsó, akciós, és akkor egy nagyobb mennyiséget. Feldolgozom, felszeletelem, felkockázom, ledarálom, stb, és adagonként lefagyasztom. Nekem így jóval olcsóbban jön ki, mintha 2 szelet karajt vennék, vagy fél kiló sertéscombot akkor, amikor főzni akarok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!