Milyen típusú whiskyk vannak, és melyik azok amik már jónak mondhatóak az adott típuson belül?
Rengeteg féle whisky van, alapanyaguk megoszlása, szűrésük, érlelésük módja különbözteti meg őket, de nem hinném, ha mindet felsorolnám, okosabb lennél, ráadásul a kérdés ezen részére percek alatt választ találsz a Wikipédián.
A minőség már persze más tészta, és relatív, mi számít jónak. Egy Jack Daniels, Jim Beam, Johnie Walker (red, Black label) már bőven élvezhető, mégis a kategória aljának számít.
Egy johnie walker blue label már beleszámít a közép-felső kategóriába, ide sorolhatnánk még a Tullamore Dew-t, a Chivas Regalt, és társait.
Persze vannak méreg drága whiskeyk és whiskyk, de a kérdésedből ítélve ezek nem neked valóak, és valójában ebben az árkategóriában is találhatók éppenhogy csak élvezhető italok.
Ugye alapvetően 2 whiskyt\whiskeyt különböztetünk meg, illetve 3mat, amerikai, skót, ír. Ezen nélkül a fentebb leírt szempontok szerint vannak csoportosítva pl.: A Bourbon legalabb 51% kukoricából készül, az ír whiskey Füstös ízű, vannak újabban, melyeket nemes fehérborok hordójában érlelnek, ezek lágyabbak. Napestig lehetne erről beszélni, de ha érdekel a téma nézz utána a neten. Igazából a "kívülállók" nem érzik a különbséget egy tullamore és egy jameson között, de talán még egy jim beam és chivas között sem.
Hogy mi mondható jónak, az teljesen az igényeid és az ízlésed függvénye. Mivel az alapanyag nem drága, a whisky gyakorlatilag sosem ocsmány olyan értelemben, ahogyan a rossz pálinka vagy a rossz bor – legfeljebb nem kellemes.
Ha a kerítésszaggató meg a rojálvodka a mérce, akkor nyilván „bőven élvezhető” bármely divatos márka olcsó alapkiadása, de ha nem talponállóban kialakult igényeid vannak, akkor egy piros Johnne vagy fehér Jim Beam (stb.) könnyen félrehúzhatja a szádat. Egyébként ezek sem az aljának számítanak, vannak náluk is olcsóbb és gyengébb whiskyk minden nagyobb áruházban.
Az alaptípusok, amikkel a leggyakrabban fogsz találkozni, és a megszokott címkézésük:
-- árpás/árpamalátás blended whisky (blended Scotch whisky [általában füstösebb], Irish whiskey [füstmentes és általában könnyedebb])
-- Tiszta malátawhisky (single/blended malt Scotch whisky, single malt Irish whiskey)
-- Kukoricás/rozsos blended whisky (Canadian whisky, Canadian rye whisky, blended Canadian whisky, American whiskey)
-- bourbon whisky (többnyire Kentucky Straight Bourbon Whiskey) – ennek egy altípusa a Tennessee whisky is
-- rozswhisky (ha kanadai, akkor lásd 3., ha amerikai [rye whiskey], akkor ugyanaz, mint a bourbon, de kukorica helyett rozsból van benne több)
Őszintén szólva eléggé hosszadalmas mindegyikből ajánlani valamit, és az sem derült ki, hogy mennyit akarsz rászánni, szóval itt van ez a magyar nyelvű gyűjtemény; 3 ponttól már kimondottan kellemesnek, 3,5-től akár komolynak is nevezhető egy whisky: [link]
ma 22:27
És ki mondja meg, hogy hol kezdődik a whisky? Te? Nem az sBudgetről beszélek, mivel nincsen sBudget whisky (de Te ezt biztosan vágod). Viszont van Joe Garrett, Black Crow, Old Style American meg ilyenek. Amúgy 2015-ben a legtrágyább kommersz is kukoricából készül, szóval nem vágom, miről beszélsz egyáltalán. A kukorica olyan jó trógerszesz, hogy többnyire még a bioetanol is abból készül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!