Milyen típusú whiskyk vannak, és melyik azok amik már jónak mondhatóak az adott típuson belül?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Rengeteg féle whisky van, alapanyaguk megoszlása, szűrésük, érlelésük módja különbözteti meg őket, de nem hinném, ha mindet felsorolnám, okosabb lennél, ráadásul a kérdés ezen részére percek alatt választ találsz a Wikipédián.
A minőség már persze más tészta, és relatív, mi számít jónak. Egy Jack Daniels, Jim Beam, Johnie Walker (red, Black label) már bőven élvezhető, mégis a kategória aljának számít.
Egy johnie walker blue label már beleszámít a közép-felső kategóriába, ide sorolhatnánk még a Tullamore Dew-t, a Chivas Regalt, és társait.
Persze vannak méreg drága whiskeyk és whiskyk, de a kérdésedből ítélve ezek nem neked valóak, és valójában ebben az árkategóriában is találhatók éppenhogy csak élvezhető italok.
Ugye alapvetően 2 whiskyt\whiskeyt különböztetünk meg, illetve 3mat, amerikai, skót, ír. Ezen nélkül a fentebb leírt szempontok szerint vannak csoportosítva pl.: A Bourbon legalabb 51% kukoricából készül, az ír whiskey Füstös ízű, vannak újabban, melyeket nemes fehérborok hordójában érlelnek, ezek lágyabbak. Napestig lehetne erről beszélni, de ha érdekel a téma nézz utána a neten. Igazából a "kívülállók" nem érzik a különbséget egy tullamore és egy jameson között, de talán még egy jim beam és chivas között sem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Hogy mi mondható jónak, az teljesen az igényeid és az ízlésed függvénye. Mivel az alapanyag nem drága, a whisky gyakorlatilag sosem ocsmány olyan értelemben, ahogyan a rossz pálinka vagy a rossz bor – legfeljebb nem kellemes.
Ha a kerítésszaggató meg a rojálvodka a mérce, akkor nyilván „bőven élvezhető” bármely divatos márka olcsó alapkiadása, de ha nem talponállóban kialakult igényeid vannak, akkor egy piros Johnne vagy fehér Jim Beam (stb.) könnyen félrehúzhatja a szádat. Egyébként ezek sem az aljának számítanak, vannak náluk is olcsóbb és gyengébb whiskyk minden nagyobb áruházban.
Az alaptípusok, amikkel a leggyakrabban fogsz találkozni, és a megszokott címkézésük:
-- árpás/árpamalátás blended whisky (blended Scotch whisky [általában füstösebb], Irish whiskey [füstmentes és általában könnyedebb])
-- Tiszta malátawhisky (single/blended malt Scotch whisky, single malt Irish whiskey)
-- Kukoricás/rozsos blended whisky (Canadian whisky, Canadian rye whisky, blended Canadian whisky, American whiskey)
-- bourbon whisky (többnyire Kentucky Straight Bourbon Whiskey) – ennek egy altípusa a Tennessee whisky is
-- rozswhisky (ha kanadai, akkor lásd 3., ha amerikai [rye whiskey], akkor ugyanaz, mint a bourbon, de kukorica helyett rozsból van benne több)
Őszintén szólva eléggé hosszadalmas mindegyikből ajánlani valamit, és az sem derült ki, hogy mennyit akarsz rászánni, szóval itt van ez a magyar nyelvű gyűjtemény; 3 ponttól már kimondottan kellemesnek, 3,5-től akár komolynak is nevezhető egy whisky: [link]
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
ma 22:27
És ki mondja meg, hogy hol kezdődik a whisky? Te? Nem az sBudgetről beszélek, mivel nincsen sBudget whisky (de Te ezt biztosan vágod). Viszont van Joe Garrett, Black Crow, Old Style American meg ilyenek. Amúgy 2015-ben a legtrágyább kommersz is kukoricából készül, szóval nem vágom, miről beszélsz egyáltalán. A kukorica olyan jó trógerszesz, hogy többnyire még a bioetanol is abból készül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!