Paradicsomot szeretnék az erkélyen ültetni, de hogyan?
Sok helyen olvastam, hogy a magokat már február környékén elkezdik kis poharakban gondozni, elvetni, és májusra már a kis palántákat kiviszik a szabadba.
Arra gondoltam, egy kis pohárban megpróbálok palántázni az erkélyen.
(Amíg anyuékkal laktam, kertes házban laktunk, a páromék is kertesben laknak, mi is kertesben akarunk majd, de egyelőre a panelos albérlet maradt addig is, hogy együtt legyünk, és elég fura így.)
Nos, megtehetem ezt még valahogyan?
Vagy mit ültethetnék?
Köszi :)
A magoknál egyébként 1 magot kell egy helyre rakni? tehát mondjuk 10 centinként 1 mag? vagy több apró is lehet?
Ehh, erről egy picit lekéstem. De hátha számít még a hozzászólásom valamit.
Ha először van paradicsomod, ne magról nevelj, hanem vegyél palántát! Előnyök:
- Tele van velük a piac, épp most van a szezonja.
- Sokkal kevésbé lehet elrontani, jobb arányban marad meg. Nagyobb sikerélmény :)
- Ha most vetnél magot és történetesen meg is maradna, abból max. augusztusra lenne valamid.
Szóval szerintem várj a palántázással jövő februárig - akkor már talán több fogalmad lesz arról is, hogy mit szerettek és mi marad meg nálatok. (Én idén neveltem először paradicsomot magról, 50% érte meg a 10 centis kort, elég frusztráló.)
A paradicsomokat növekedés szerint két nagyobb csoportra szokták osztani:
- determinált avagy bokros növésű (ők azok, akik a max. 60 centijükkel relatíve picik maradnak).
- indeterminált avagy folytonnövő (fajtától függően akár 2-3 méter magasak is lehetnek, komoly támrendszer kell hozzájuk). A cuki kis koktélparák folyton növők.
Gyakorlatilag ha tudod biztosítani a megfelelő méretű edényt és támrendszert nekik, szinte bármelyik mehet erkélyre. Vannak kifejezetten balkonládákba kitenyésztett paradicsomok is, ilyen például a Vilma és a Bajaja (ez a kettő van most nekünk).
Ha egy picit keresgélsz neten, nagyon jó útmutatókat, véleményeket lehet találni.
Ha a joghurtos poharas módszernél maradsz, akkor is érdemes több magot ültetned, messze nem 100%-os az eredési arány. Ha véletlenül túl zsúfoltak lesznek, majd szétülteted őket.
Fűszereket érdemes még erkélyen nevelni: bazsalikom, oreganó, majoránna, kakukkfű, metélőpetrezselyem, metélőhagyma... Elvileg rozmaring és zsálya is mehet, de azok batár nagyra megnőnek. (Természetesen erkély tájolásától függően.)
Érdemes szétnézni chili paprikák terén is. Belőlük végképp érdemes palántát venni, magról nevelni a hő- és fényigényük miatt nagyon macerás. A palántákat viszont nemrég kezdték árulni a piacon. Szintén érdemes rákérdezni a növény várható méretére, mert fajtától függően elég nagy eltérések lehetnek.
Balkon epret mi kaptunk egy ismerőstől: a végén kitoltuk a kerti eprek közé, mert folyton elfelejtettük tápozni. Egyébként folytontermő lett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!