Régen mivel hűtötték le az ételeket és italokat mielőtt feltalálták a hűtőt?
régen, amikor nem volt hűtőszekrény, jégveremben vagy hideg, vastag falú pincékben hűtötték az élelmiszert. a városokban készítettek jeget, amit az ún. jegesek, jegesemberek vittek el hajnalban, kora reggel az embereknek.
falvakban a közeli patakból, folyóból, tóból szerezték be a jeget, még télen. gazdagabb falvaknak saját nagy jégvermük volt, egy jókora nagy gödör, amit szalmával béleltek ki, majd ebbe tették bele a jégtömböket, és szalmával szigetelték, nehogy megolvadjon.
és mázatlan cserépedényben is elég hűvös marad a folyadék.
apám mesélte, hogy falun még a hatvanas-hetvenes évek végén is így tárolták a vizet, mázatlan agyagkorsókban, amit a földbe ásott gödrökben tároltak. illetve néha sört is. amikor kint dolgoztak a szántóföldön stb. és megszomjaztak, onnan vették elő.
egyébként a kutakból felhúzott víz is igen hideg! :) kút aljára is le lehet lógatni ezt-azt, olyan mélységben nem melegszik meg.
Minden héten kétszer járt a jeges az utcába, és egy tábla jég 50 fillér volt. Minden kocsmánál és élelmiszerboltnál megállt. A jégszekrény bádogozva volt belül, volt egy rekesz, ahova betettük az összetördelt jeget. (Ha komolyabb hideget akartunk benne, megsóztuk a jeget.) És a jeges rekesz mellett volt egy nagyobb tér, az élelmiszereknek. (Ha a jég elolvadt, alul egy csapon ki lehetett ereszteni a vizet...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!