Hordós savanyúságban van valaki otthon? Van valaki aki tapasztalt és tehetek fel pár kérdést?
Légyszi, csak tényleg olyanok írjanak, akik hasznosat írnak!
Nem kell az olyan, hogy: "Ha nem vagy benne biztos, akkor minek fogtál bele!?" meg "Ha nem magadtól csinálod hanem itt kérdezgetsz, akkor csaló vagy." stb., mert ezek több mint gyerekesek és már belefáradok abba, hogy a kérdéseimet töröljem az ilyenek miatt, majd újra írjam.
Köszi! A lényeg, hogy mindent a recept szerint írtam, ahogy a "nagy könyvben" meg van írva.
Kb. 3 hónapja kezdtem el. Volt, hogy néha olyan volt mintha kicsit pezsgett volna a lé, de többen mondták, hogy ez természetes, és meg is kóstoltam a levet és nem volt rossz.
Viszont ma kivettem egy kis paradicsomot amit már a kezdet kezdetén raktam bele.
Kinézetre, színre, állagra tökéletes, viszont kicsit kesernyés íze van, és amikor a számban van, akkor olyan must, vagy pezsgős íze van vagy hogy mondjam.
Tehát semmi savanyúság íz, meg az amit várni kellene.
Pontosan hogy van a recept? Ha megkeseredett, akkor ott valami nagyon nincs rendben.
Hol tartottad a hordót a savanyúsággal?
Mielőtt beleraktad a savanyúságnak valót kimostad és kiforráztad a hordót?
A receptet holnap leírom, most nem tudom hol van, de a szomszéd évek óta ugyanez alapján készíti (tőle kaptam a receptet) és neki mindig nagyon jó.
A hordót kimostam, a sufniban tartom, van teteje, semmi nem mehetett vagy eshetett bele, a vizet felforraltam a kezdet kezdetén, majd hagytam hogy le hűljön. A paradicsomok egy kicsit furák a többi zöldséghez képest, mert valahogy olyan mazsola kinézetük van, tehát behúzódik a testük. Amelyik félbe van vágva vagy negyedelve azzal kinézetre semmi gond. Nem szurkáltam őket, csak az alma paprikákat.
Tehát itt a recept:
30 literes hordóhoz van írva.
15 liter víz (amit ugye fel kell forralni, majd elhűteni)
1,5 kg cukor
75 dkg só
1,8 liter 10%-os ecet
2 dkg citromsav
2 dkg babérlevél
2 dkg borkén
6 dkg nátrium-benzoát vagy szalicil (én szalicilt tettem bele)
3 dkg szemesbors
Plusz ízlés szerint: kapor, mustármag, koriander, fokhagyma, torma, stb.
Ami más, mint a szomszédé, hogy én jódozott sót tettem bele (később mondta, hogy ő a hagyományos nagy szeműt szokta belerakni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!