Krumplipaprikás vagy paprikás krumpli?
Persze, hoga mindkettő jó!
Mi paprikás krumplit (sőt, paprikáskrumplit!) ettünk. és az sem volt rosszabb... :)
Lehet, én tudom rosszul, de ez két külön étel.
A krumplipaprikás több, hígabb szafttal készül. A párolt hagymára ráteszed a krumplit, és csak utána megy rá a pirospaprika, és utána engeded fel. És tejfölösen tálalod. Ez nem annyira tartozik a kedvenceim közé.
Ezzel szemben a paprikáskrumpli szaftja sűrűbb, a pirospaprikát a tűzről levéve rögtön a hagyma párolása (visszafőzése) után beleteszed, és csak utána teszed bele a krumplit, kevesebb lével öntöd fel, és kavargatással a végefelé direkt koptatod is a krumplit, ezzel is sűrítve a szaftját. Na ezt viszont imádom...
Még egy adalék : a Karcag környékéről származó édesanyám mindig pörköltkrumplinak hívta, én anno így is tanultam meg tőle. Mivel fiatalon ide került a Dunántúlra menyecskének, nagyanyám mindig kijavította, hogy "mifelénk lányom paprikáskrumpli", és emlékszem, hogy nem szólt vissza az anyósának, de a foga között mormolta," akkor is pörköltkrumpli"...megjegyzem egyformán jól és finoman főztek mindketten :)
Talán valaki más is emlékszik még erre az alföldi kifejezésre.
Gondolom a pörköltből ered, de hús híján krumpliból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!