Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi a receptje a következő...

Mi a receptje a következő savanyúságnak?

Figyelt kérdés
Először sokféle zöldséget (nagyrészt káposztát) felaprítok, hozzákeverek valamilyen levet és lefedem. Utána egész nyáron tehetek hozzá különféle zöldségeket, mikor mi érik meg, megkeverem, újra lefedem, és nem romlik meg.
2008. júl. 25. 13:49
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Mifelénk csalamádénak hívják!

4-5 fej édeskáposztát, 2 kg savanyítani való uborkát, 2 kg zsenge sárgarépát, 1,5 kg kemény zöld paradicsomot, 1,5 kg paprikát, 2 kg vöröshagymát le kell gyalulni, és rétegesen lerakni hordóba: alulra egy 5-6 cm-es réteg káposztát, vastagon lesózva, döngölőfával, vagy ököllel jól ledöngölni, (hogy levet eresszen) erre rászórni babérlevelet, borsot, mustármagot, majd vékonyabb rétegben a hagymát, répát, uborkát. (Kb. 1 dkg babérlevelet, 5 dkg feketeborsot, 5 dkg mustármagot és 1-2 kg sót használunk hozzá.) Erre megint egy réteg káposzta kerül lesózva, összenyomkodva és így tovább a fűszerek, zöldségek. A legfelső réteg káposzta legyen, lesózva, kinyomkodva. A tetejét le kell nyomni valamivel (akár egy fedővel, amire egy-két jó nagy megtisztított követ teszünk) de a legjobb a savanyító dézsa, aminek a tetejét egy csavarral le lehet szorítani!

Lé nem kell rá, mert ereszt magától! Kell neki 1-2 hónap, mire beérik, de egész télen eláll, ha van elég lé rajta!

2008. júl. 25. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók:

3 kg paprika

3 kg káposzta

3 kg uborka

2 kg hagyma

1 kg karfiol

4 kávéskanál szalicil

14 dkg só

1 kg cukor

4 dl 20%-os ecet

2 teáskanál borkén


Elkészítés:

A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell.

Egy nagyobb edényben (én egy 60 l-es fedeles műanyag vödörbe szoktam) egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet.

2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál borként és lehűtjük.

Az lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük.

Ezután mehet a csalamádé az üvegekbe.


Tanácsok:

A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.

Elkészítési idő: 240 perc

2008. júl. 25. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Mindkettő jól hangzik, ki is fogom őket próbálni. De engem most elsősorban az a csalalmádé érdekelne, amihez folyamatosan adhatom a zöldségeket egész nyáron, jóformán kicserélődik ahogy esszük és újat teszünk.
2008. júl. 25. 16:27

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!