Mi a receptje a következő savanyúságnak?
Mifelénk csalamádénak hívják!
4-5 fej édeskáposztát, 2 kg savanyítani való uborkát, 2 kg zsenge sárgarépát, 1,5 kg kemény zöld paradicsomot, 1,5 kg paprikát, 2 kg vöröshagymát le kell gyalulni, és rétegesen lerakni hordóba: alulra egy 5-6 cm-es réteg káposztát, vastagon lesózva, döngölőfával, vagy ököllel jól ledöngölni, (hogy levet eresszen) erre rászórni babérlevelet, borsot, mustármagot, majd vékonyabb rétegben a hagymát, répát, uborkát. (Kb. 1 dkg babérlevelet, 5 dkg feketeborsot, 5 dkg mustármagot és 1-2 kg sót használunk hozzá.) Erre megint egy réteg káposzta kerül lesózva, összenyomkodva és így tovább a fűszerek, zöldségek. A legfelső réteg káposzta legyen, lesózva, kinyomkodva. A tetejét le kell nyomni valamivel (akár egy fedővel, amire egy-két jó nagy megtisztított követ teszünk) de a legjobb a savanyító dézsa, aminek a tetejét egy csavarral le lehet szorítani!
Lé nem kell rá, mert ereszt magától! Kell neki 1-2 hónap, mire beérik, de egész télen eláll, ha van elég lé rajta!
Hozzávalók:
3 kg paprika
3 kg káposzta
3 kg uborka
2 kg hagyma
1 kg karfiol
4 kávéskanál szalicil
14 dkg só
1 kg cukor
4 dl 20%-os ecet
2 teáskanál borkén
Elkészítés:
A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell.
Egy nagyobb edényben (én egy 60 l-es fedeles műanyag vödörbe szoktam) egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet.
2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál borként és lehűtjük.
Az lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük.
Ezután mehet a csalamádé az üvegekbe.
Tanácsok:
A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.
Elkészítési idő: 240 perc
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!