Hogyan lehet sós vízből édesvizet csinálni? (olyat ami fogyasztható is)
Hosszú folyamat? Energiaigényes?
Valamint honnan "van"/keletkezik az édesvíz?
Lehet - hosszú és energiaigényes is.
Elektrolízissel és utána egyesítéssel vagy párologtatással és lecsapatással lehet elkövetni.
Egyik sem egyszerű, és midkettőnél desztillált víz lesz belőle. Ha az eredeti víznek csak az a baja, hogy sós (és nem piszkos vagy fertőző) - akkor lehet keverni, és így iható lesz.
igazából sósból édeset csinálni baromi egyszerű, mert kell hozzá némi fekete fólia meg némi átlátszó, meg néhány faág, meg gyüjtőedény.
A feket fóliával csinálni kell egy nem túl mély medencét (2-5 cm) az átlátszóból meg egy kúpos sátrat föléje. A sátor alsó pereme hajoljon vissza és letsen egy irányba. (gyakorlatilag egy ferde kúp, aminek a magasságvonala függőleges) Oda, ahol a perem legalacsonybb ponja van, vágni kell egy lyukat és alá az edényt.
Sós vizet kell rakni a medencébe és ücsörügni a napsütésben.
A nap felmelegíti és elpárologtatja a sós vizet. A pára találkozik a sátortetővel és lecsapódik, majd a cseppek a visszahajtott perem képezte vájúban összegyűlnek és kis patakként lefolynak az edénybe.
Ennyi. Ha van napsütés. Lakatlan trópusi szigeten vagy nyáron ideális megoldás egy maréknyi embernek. :)
Attol,hogy a sos vizbe cukrot teszel,az meg nem lesz fogyaszthato edesviz,ahogyan az elozo hozzaszolo irta. Ha sos vizrol van szo,akkor altalaban a tengerek vizerol beszelunk. Ez nemcsak konyhasot NaCl -tartalmaz,hanem kulonbozo mas vegyuletek soit is,amit desztilalassal lehet kivonni,de ez ettôl meg nem igazan fogyszthato edesviz, csak desztilalt.Edesvizet forrasokbol,tajabol,patakok vagy folyok vizebol nyerunk,Ezeket is forras taplalja meg a lecsapodott csapadek.Meg a kozepiskolaban tanitjak a viz korforgasat a termeszetben,olvass utana.
Az u.n. edesviz (ivoviz) is tartalmaz kulonbozo asvanyi sokat csak igen kis mennyisegben, igy ezt nem igen erzekeljuk fogyasztas kozben.
Hozzátéve: 2012 van. Költséges? A Mars-ra új "kíváncsi" Rover-t küldeni az költséges és annak a fényében, hogy a 3. világ országaiban több millióan éheznek a mai napig, érdektelen is.
Bőven megvan ma a technológiánk sós vízből, iható édesvíz előállítására !!
Óceán/tenger meg ugye dögivel...
Erről ennyit...nagy népbutítás az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!