Milyen néven keressem az étlapokon a rántott sertést/csirkét?
Nincs másik elnevezése.
Mivel van a világon vagy 90825452709074564 trilliárd étel, közel sem biztos, hogy pont a rántott csirke rajta lesz az étlapon.
Sőt!
Pont azért, mert elég alap kaja, amit bárki megcsinál otthon, manapság elég cikinek számít ilyen ételeket étlapra írni.
Meg mivel általában minden konyhán van hozzá alapanyag, ezért is tök fölösleges ráírni az étlapra. Ha valaki azt akar enni, egyszerűen megmondja a felszolgálónak, aki továbbítja a szakácsnak, aki vagy megcsinálja, vagy nem.
(vagy meg kell csinálnia, vagy nem, nem rajta múlik)
Bécsi szelet. Rántott szelet, Milánói borda (csak így milánói makaróni a körete a rántott húsnak).
De az sem ciki, ha megkérdezed a felszolgálót.
És egyáltalán nem biztos, hogy megcsinálják csak úgy. Én felszolgáló voltam, férjem szakács, és rengeteg helyen dolgoztunk, ahol az van, ami az étlapon van. Nincs külön kérés.
És pont azért van rajta az étlapokon a "rántott hús", mert alap kaja, és nagyon népszerű.
Általában bécsi szelet néven, ha tojás-liszt-morzsa a bundája, s párizsi szelet, ha tojás-liszt-tojás a panír. Rántott csirke szerintem az étlapokon is az.
Szakács ismerősömtől halottam, hogy sokan ezt tartják a legbiztonságosabb ételnek, ha kétségeink vannak a konyhával kapcsolatban, pedig a bunda sok mindent eltakar.
Elsőhöz annyit, hogy ötcsillagos étteremben valószínűleg nem fog kapni, de olyan helyeken igen, ahol háziasan főznek. Azt tudni kell, hogy ez gyorséttermi kaja, nem a szakácsművészet remeke. Nem igényel különösebb tudást, felszereltséget.
A bécsi szelet se a rántott sertéssel, se a rántott csirkével nem azonos, ritkábban van az étlapon, mint akármilyen más rántott hús.
(Csak a lepontozó gyökerek felvilágosítása miatt mondom, amelyik étterem meg nem borjúból készíti a bécsit, annak meg a küszöbét se szabad átlépni)
Egy trükk: Csak az egyik kezeddel nyúlj bele a tojásba.
Mondjuk a ballal megforgatod a lisztben, átemeled a tojásba (de a bal kezed ne érjen bele). Jobbal megforgatod a tojásban, majd átemeled a morzsába. (de a jobb kezed ne érjen a morzsához. Bal kézzel szórsz rá kis morzsát, s előbb csak ott fogod meg. Ha így forgatod át, nem leszel ragacsos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!