Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Csipetke=galuska?

Csipetke=galuska?

Figyelt kérdés
2009. nov. 28. 22:44
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem! :) A csipetke kemény állagú tésztából készül (ha kiszárítják száraz tészta lesz belőle) a galuska meg a sűrű nyúlos "tészta" amit kifőznek! Bocsánat de jobban nem tudtam elmagyarázni.


16/L

2009. nov. 28. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A csipetke gyúrással készült tészta,amit nem nyujtanak ki,hanem kézzel apróra csipegetik,kissé megsodorva egyúttal.

A galuska (nokedli) kevert tészta és vagy szaggatón keresztül engedik a forró vízbe,vagy egy adagot tesznek egy hasonlóra,mint amin a zöldséget szokás aprítani,és késsel szaggatják a vízbe.

2009. nov. 28. 22:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 igabcsy ***** válasza:
100%

És ami még nagy különbség, hogy a csipetkébe nem kell vizet tenni, hanem csak liszt só és tojás. Ezért lesz sokkal keményebb.

A galuska másik neve a nokedli. Ebbe a tésztába már víz is kell.

2009. nov. 28. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Szó szerint, ahogy az előzők írták. Gyakran készítek csipetkét pl. bablevesbe, gulyáslevesbe: 1 tojást pici sóval és annyi liszttel kell összegyúrni, hogy kemény, de még formázható, homogén tésztagombócot kapjunk. Bal markomban ez a gombóc, jobb kezem első három ujjával dupla rizsszem nagyságú és alakú csipetkéket csippentek és sodrok ki belőle (van, aki csak megcsípi és nem sodorja meg, ez szokás kérdése). Azonnal dobom a levesbe, bár szárítva és papírzacsóban tartva hónapokig tárolható.

A nokedli/galuska tojás, liszt, pici só, és annyi víz, hogy nagyon-nagyon sűrű palacsintatésztához hasonló állagú legyen (merőkanállal már nem lehet belenyúlni, de még "önthető". Ez mehet a sós, olajos, lobogó vízbe, vagy nokedli szaggatóval (ez gyorsabb), vagy vágódeszkáról késsel beleszaggatva (pl.levesbe, amikor kisebb mennyiségű, nagyobb galukák kellenek).Én a levesbe szánt galuskát például mokkáskanállal is szoktam a levesbe szaggatni, úgy rögtön csini kis fazonja lesz :) Ilyenkor tovább ízesítem is, pl. kerül bele egy csipet petrezselyem, egy kiskanál margarin vagy vaj, pici bors, ez bármelyik levesben nagyon finom.

2009. nov. 29. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!