Hogy kell franciasalátát készíteni?
Én venni szoktam fagyasztott salàtàt,màrmint salàta alapot(borso,répa,zeller,burgonya.
Plussz veszel egy pär savanyu uborkàt,ha szeretitek akkor egy almàt.Plussz virsli karikàzva,vagy kockàzva,ezt nem szoktäk,de mi igen:9
A salàta alapot vizben megfözöd,leszüröd,és hagyod hülni.
Veszel tejfölt,nekünk 2 személyre elég egy két decis.Azt kikavarom kevés majonézzel,mustàrral,so ,bors hozzàadàsàval,picike citromlé,egy kiskanàl porcukor.
Ezt egybe öntöm a màr kihült salàta alappal,belevàgom az almàt(én enélkül eszem)a savanyu unrkàt,és a fött virslit.Beteszem a hütöbe legalàbb 3 orahosszàra érni.
Tartármártás:
4 dl tejföl
2 dl majonéz
kiskanál mustár
kiskanál citromlé
kiskanál cukor
csipetnyi só
csipetnyi fehér bors
Zöldségek:
3 krumpli
4 répa
2 zöldség
15 dkg borsó
3 alma
4 savanyú uborka
Elkészítés: A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citrom levet. Ezeket jól összekeverjük. Így meg is lesz a tartár mártásunk.
Kifőzzük a zöldségeket delikátos vízben: krumplit, répát, zöldséget, borsót. Amíg ezek megfőnek és kihül, addig belekeverjük a tartárba az apróra vágott savanyú uborkát és almát. Mikor kihült a megfőzött zöldség, apró kockákra vágjuk a krumplit répát zöldséget és a borsóval együtt belekeverjük a tartárunkba. Kész is vagyunk. Betesszük a hűtőbe. Két napig fogyaszthaztó.
A hagyományos családi recept:
Főtt zöldborsó
Főtt kockázott sárgarépa
Főtt kockázott krumpli
Kockázott savanyúuborka
Hámozott, kockázott alma
Ha minden hideg, összeöntöd őket, aztán tartármártással leöntöd.
Tartármártás:
3-4 szobahőmérsékletű tojássárgáját műanyagtálba teszel. Olajosüveget mellé készíted. :) Robotgéppel közepes fokozaton elkezded kavarni a tojásokat, és nagyon vékony sugárban először csak kb teáskanálnyi adag olajat adagolsz hozzá. Kevered tovább, majd ugyanez. Akkor jó, ha 2-3 perc keverés után nincs betúrósodva. Az olajból ehhez a mennyiséghez legalább 2-3 dl olajat apró adagokban hozzá lehet keverni. Ha jó, és a tojás felvette az olajat, akkor ilyen főzött, még meleg puding állagúnak kell lennie.
Ha ez megvan, akkor adsz hozzá fél liter tejfölt. Egy kis kupak citromlevet vagy száraz fehérbort (utóbbival finomabb, ízlés szerint fehérborsot, sót, mustárt. Nagyon-nagyon finom lesz így. :)
Ezt kell ráönteni a zöldségekre.
3-4 óra, akár fél nap hűtés után át kell keverni, ha szükséges újra fűszerezni, mert a zöldségek beszívhatják a sót, citromot/fehérbort. Érdemes egy kicsivel többet csinálni, mert ha a zöldségek nagyon beszívják a tartárt, szükséges lehet utántölteni. :)
Én már 7 éve így készítem. :) Azóta bízza rám az anyukám minden alkalommal.
20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!