Penészes lekvárüveg - a lekvár még jó?
Van egy kis üveg lekvárom, amit 2 hete bontottam fel. Kb a fele még benne van. Most akartam reggelizni belőle, de kinyitottam és láttam, hogy az üveg falán már nő a penész. A lekvárt szerintetek ettől még óvatosan ki tudom kanalazni? Illatra kifogástalan, de nem tudom, nem veszélyes-e így enni belőle, hogy egy légtérben volt a penésszel. Szerintetek?
Nehéz szívvel dobnám ki, mert ez a kis 240 grammos üveg 800 forint volt (igen jó lekvárról van szó).
oké, kukáztam. köszönöm.
megkérdeztem volna anyumat, hogy mit csináljak csak elutaztak a hétvégére és nem akartam telefonon zavarni.
A 7-es által linkelttel értek egyet.
"Ha a lekváron találunk penészt, a további fogyaszthatóság a cukortartalomtól függ. A lekvár - általában - 50-60% cukrot tartalmaz. Ilyenkor elegendő a penészt egy vastag réteg lekvárral együtt eltávolítani. Viszont teljes egészében el kell dobni a csökkentett kalóriájú vagy diétás gyártmányokat - a saját készítésüket is -, amelyeknek kevesebb a cukortartalma, illetve mesterséges édesítőszerrel készültek."
Én valamivel óvatosan letörölgetném az üveg falát és lekanalaznék egy réteg lekvárt, a többit nem dobnám ki.
Viszont érdekes módon nekem bevált a lekvár hűtőben tartása, nekem sokkal tovább eláll úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!