Naponta megiszok 3-4 doboz sört, szabadnaponta pedig teljesen lerészegedek (heti 1 alkalom kb), ez alkoholizmus?
Az alkoholizmus egy jolly joker-kifejezés az alkoholproblémákra, még az orvosok sem értenek egyet abban, hogy mit hívnak annak (egyesek közülük emiatt nem is használják).
Objektíven azt lehet mondani a helyzetedről, hogy ez a mennyiség nem elég a testi alkoholfüggőséghez (vagyis fizikai megvonási tünetekhez), de lelki függőség kialakulhat (valamennyire már nyilván ki is alakult), emellett határozottan kihat a gondolkodásmódodra, és kimondottan megterheli a szervezetedet, lassanként maradandó károkat okoz a májadban, majd idővel máshol is.
Phoney téved. Ez a mennyiség elég a fizikai függőség kialakulásához. A napi egy sör is elég lehet...
Nem tudom mióta tart ez az állapot, de semmiképp nem normális, lelkileg szinte biztosan már függő vagy, a fizikai függőség kialakulása pedig csak idő kérdése (ha még nem alakult ki)
Kérj segítséget!
Ha megkeresel privátban, megpróbálhatok segíteni, ezzel foglalkozunk a férjemmel.
Fejtsd már ki légy szíves, miben nyilvánul meg a napi 1 sör által okozott testi alkoholfüggőség. Lehetőleg valami tanulmány legyen, ne százéves antialkoholista mítoszokra támaszkodó házipatikaizé.
A fizikai alkoholfüggőség egyébként nem idő függvényében alakul ki, hanem amikor eléri valaki a kritikus napi mennyiséget. A fizikai alkoholfüggőség ugyanis az idegrendszer „egészséges” alkalmazkodása a folyamatos alkoholos befolyáshoz. Ahhoz, amihez egy sör kevés.
Phoney, nyilván a napi egy sörtől kialakuló fizikai függőség nem jellemző, és nem is 3 hét után alakult ki, hanem 20 év után. Mivel egyedi esetről beszélek, nem tudok tanulmányt mutatni, nem írtam meg. Viszont tapasztalat és nem "házipatikás" mese. Mint említettem, ezzel foglalkozom.
A fizikai (és a lelki) függőség kialakulásának a rendszeresség a kulcsa és nem a mennyiség, bár nagyobb mennyiségnél a folyamat gyorsabb. De heti 1-2 alkoholmentes napot célszerű tartani akkor is, ha az ember nem jelentős mennyiségeket iszik naponta.
A napi 3-4 sör viszont már bőven meghaladja a "zöld zónát", a hétvégi lerészegedésekkel együtt már valószínűsíthető, hogy alkoholizmusról beszélhetünk. (Nem csak az az alkoholista, aki a sárban fetreng, az alkoholizmusnak vannak stádiumai.) A lelki függés ekkora mennyiségnél szünetek nélkül elég gyorsan kialakul, a fizikai is csak idő kérdése.
Most komolyan idegrendszeri folyamatokról akarsz beszélgetni?
Csak röviden: vannak egyéni eltérések az idegrendszer működésében, a neurotranszmitterekre való egyéni érzékenység, és a termelődés mennyisége is különböző, így az idegrendszerbe kívülről bejuttatott anyagok is eltérő reakciókat eredményeznek. Nincs általánosan érvényes "kritikus napi mennyiség". És idő függvénye is, mert mint te is említetted a függés egyfajta alkalmazkodás az alkoholos befolyásoltsághoz, az alkalmazkodás meg akkor kezdődik meg, ha huzamosabb ideig vagy kitéve ugyanannak a hatásnak. De szerintem a tudományos része rajtad és rajtam kívül itt nem sok embert érdekel, esetleg privátban beszélhetünk róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!