Régi, hagyományos, "nagyiféle" birsalmasajt hogyan készül?
Elöször a megmosott, egészben hagyott birsalmákat nagyon kevés (2-4 dl) vizzel elkezdem fözni, akig teljesen megpuhul.
Ezután még melegen meghámozom - olyan könnyen lejön a héja, mint a fött krumplinak, és ledarabolom a magházról.
Visszateszem abba a lébe, amiben föztem, és tovább fözöm kis lángon gyakori kevergetés mellett, amig teljesen szétesik.
Ekkor beleteszek minden kg birsre 40-50 dkg cukrot és tovább fözöm, amig egész sürü lesz.
Tepsibe - vagy más lapos formába - elöször folpakot teszek, és ebbe öntöm a masszát max. 4-5 cm vastagon. szobahömérsékleten megvárom, amig a teteje megszilárdul - kb egy óra, utána sütöpapirral letakarva szárítom pár hétig. Ha már nagyjából kemény, akkor süröpapirra kiborítom és úgy szárítom tovább.
Lehet kisebb formákba is tölteni, illetve megtosztított diót is tenni a formák aljába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!